Schillerová ukradla cizí video, následně ho musela odstranit. Zakázali nám ho sdílet, povzdechla si

před 2 měsíce 57

Předsedkyně poslaneckého klubu hnutí ANO Alena Schillerová na sociální síti ve čtvrtek zveřejnila video, kde použila i nahrávku podcastu 5:59, který produkují Seznam Zprávy. Redakce deníku na to ale rychle reagovala a vyzvala poslankyni, ať odcizenou nahrávku stáhne, jinak bude postupovat právní cestou. Schillerová tak učinila a přidala vysvětlení, že redakce jim „ho zakázala sdílet“.

Schillerová podcast použila ke kritice premiéra Petra Fialy (ODS) kvůli podílu v Podnikatelské družstevní záložně. „Chtěli byste patřit mezi stovku členů klubové kampeličky, ve které si vzájemně pomáhají šíbři z ODS společně s tuneláři, vyděrači a odsouzenými zločinci? Petr Fiala chtěl a patřil. A je nejvyšší čas, aby vysvětlil proč,“ napsala k němu.

Nahrávku podcastu ale Schillerová převzala bez svolení a vědomí autorů. Schillerová navíc nebyla jediná, kdo video sdílel. Přidal se i její stranický kolega Karel Havlíček.

„Paní Schillerová, je sice zajímavé, že zjištění a vyprávění reportéra Seznam Zpráv Janka Kroupy tentokrát – narozdíl např. od skandálních zápisků vašeho poslance Faltýnka – berete vážně, ale vybrakovat náš podcast 5:59 a nezeptat se, jestli souhlasíme, to se vážně nedělá,“ napsal nejprve šéfredaktor Jiří Kubík.

Následně poslankyni vyzval, ať nahrávku ze svých sítí stáhne. „Ustupte od protiprávního jednání, paní Schillerová. Redakce Seznam Zprávy odeslala dnes odpoledne k rukám předsedkyně poslanců ANO výzvu k okamžitému stažení odcizené nahrávky podcastu 5:59 ze sociálních sítí. V opačném případě budeme nuceni postupovat právní cestou,“ oznámil.

Schillerová v reakci na výzvu video odstranila. „Šest minut pravdy o premiérově milionové kampeličce. Video už není dostupné. Nehledejte ho. Redakce Seznam Zprávy nám ho zakázala sdílet. Bez komentáře,“ povzdechla si.

Kvůli podílu premiéra v Podnikatelské družstevní záložně svolalo hnutí ANO mimořádnou schůzi sněmovny. Zhruba po 3,5 hodině vystoupení řečníků s přednostním právem koaliční poslanci většinou svých hlasů neschválili program. Schůze se tak neuskutečnila a ke slovu se nedostali řadoví poslanci.

Podle předsedy ANO a bývalého premiéra Andreje Babiše jde o skandál. Premiér byl podle Schillerové podílníkem v záložně „sdružující zájmy české galerky“, označila ji za „nefalšované Palermo“.

Fiala považuje rozruch kolem svého vkladu v záložně za snahu opozice vyrobit kauzu za každou cenu. Prohlásil, že nemá co skrývat, nemá se za co stydět, a odmítl, že by se dopustil něčeho nelegálního. „Poslat do jakékoli banky, záložny svoje řádně vydělané peníze není zločin, není to nic nemorálního,“ řekl. „Jediná chyba, kterou jsem udělal, bylo opomenutí ve formuláři,“ dodal. Zopakoval, že šlo o neúmyslnou chybu, kterou přiznal a napravil. Případnou pokutu je připraven zaplatit. „Nemám co skrývat,“ poznamenal.

Opoziční hnutí ANO chtělo, aby poslanci hlasovali na schůzi o dvojici návrhů usnesení. Podle prvního z nich by sněmovna žádala po Fialovi, aby zveřejnil svá daňová a majetková přiznání od roku 2011, vstupní a následující majetková oznámení veřejného funkcionáře až do současnosti a potvrzení banky o odeslání peněz do Podnikatelské družstevní záložny v roce 2015 a o jejich přijetí zpět v roce 2020. Druhý návrh se týkal zpřístupnění podkladů k financování politického think-tanku Pravý břeh – Institut Petra Fialy. Protože ale sněmovna neschválila program schůze, nemohla o návrzích ani hlasovat.

Přečtěte celý článek