Sedmnáctiletý génius z Indie překvapil. Teď zaútočí na historický zápis

před 1 týden 22

 Profimedia

Sedmnáctiletý talent v Torontu překvapivě ovládl Turnaj kandidátů a v boji o titul vyzve aktuálního šampiona Ting Li-žena z Číny.

Místo a termín konání zápasu Mezinárodní šachová federace teprve oznámí.

Turnaj kandidátů nabídl dramatické rozuzlení, když před závěrečným 14. kolem měla šanci na vítězství polovina osmičlenného startovního pole.

Gukeš měl v čele půlbodový náskok před třemi konkurenty a remízou ve vzájemné partii udržel v tabulce za sebou nakonec druhého Hikarua Nakamuru.

Nerozhodně skončil rovněž nervydrásající souboj dalšího Američana a nasazené jedničky Fabiana Caruany s Janem Něpomňaščim, jenž jako jediný prošel turnajem bez porážky.

Právě ruský šachista vyhrál poslední dva Turnaje kandidátů, v zápasech o mistra světa ale neuspěl ani loni s Ting Li-ženem, ani v roce 2021 s Magnusem Carlsenem.

Fenomenální Nor se následně další obhajoby vzdal. Dlouholetá světová jednička kritizuje formát zápasů v klasickém šachu jako zastaralý a momentálně necítí motivaci usilovat o šachový trůn.

Nyní se může stát nejmladším mistrem světa brzy osmnáctiletý Gukeš, aktuálně 16. hráč žebříčku.

Rekord drží od roku 1985 legendární Garry Kasparov, jenž byl poprvé šampionem ve 22 letech.

Gukeš bude druhým Indem v zápase o nejcennější šachový titul, který mezi lety 2007 až 2013 držel jeho krajan Višvánáthán Ánand.

Přečtěte celý článek