Šéf odborářů Středula prý nebyl členem domovské organizace. Spekuluje se o jeho konci

před 2 měsíce 78

O nepříliš transparentní situaci současného předsedy Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Josefa Středuly informoval v pondělí středu český deník Blesk. Podle jeho zjištění, zaniklo jeho členství v domovské organizaci pro neplacení příspěvků. Pokud by zároveň nebyl členem jiné organizace, znamenalo by to, že skončil také ve funkci šéfa odborů.

Podivné mlčení provázelo podle zjištění výše uvedeného deníku situaci předsedy ČMKOS Josefa Středuly. Jak vyplynulo ze zveřejněného dopisu, Základní organizace OS KOVO ZO Vítkovice, zaniklo mu vinou neplacení členských příspěvků po dobu pěti měsíců členství v odborové organizaci OS KOVO. Poslední platbu měl odvést v květnu loňského roku a uvedený dopis je datován 7. prosince 2023.

Problém je v tom, že pokud by Středula nebyl ve stejné době členem jiné odborové buňky, spolu se zánikem členství by rovněž přišel o křeslo předsedy ČMKOS. Středula sice podle svých slov pro totožné médium svůj dluh vyrovnal, nicméně, pokud by se ukázalo, že tak učinil až po delší než povolené šestiměsíční lhůtě, stanovy jeho odborové organizace hovoří jasně. Pozbyl by členství, a to bez odvolání.

Existuje samozřejmě možnost, že odborářský předák byl v kritickém období členem jiné organizace, nicméně na otázky novinářů, zda tomu tak skutečně bylo a je, Středula nějaký čas nereagoval. Pokud by se ukázalo, že v průběhu uplynulého období existoval jediný den, kdy členem odborů nebyl, znamenalo by to okamžitý konec v roli předsedy ČMKOS. Tuto funkci totiž smí vykonávat pouze člen odborů a s koncem členství v odborech jde ruku v ruce i konec volené funkce. Bývalý kandidát na prezidenta a vlivná osobnost odborového hnutí by se tak ocitla takříkajíc ze dne na den vyhozena přes palubu.

Středula na otázky novinářů zprvu nereagoval, ale zprávy o jeho možném konci měly projednávat už i odborové špičky. Na zvídavé otázky posléze odpověděli také představitelé domovské organizace OS KOVO ZO Vítkovice, které navzdory zveřejněnému dopisu tvrdí, že Středula nadále jejím členem je. To ostatně potvrdil nakonec novinářům i sám odborář. Zdá se tedy, že vše je v nejlepším pořádku.

Přečtěte celý článek