Šéf ukrajinské rozvědky řekl, kdy a kde Rusko zaútočí. „Česká“ munice prý zatím nedorazila

před 3 týdny 26

Mohutnou útočnou operaci připravuje podle všeho na letošní léto ruská armáda na Ukrajině. Zatímco iniciativu si momentálně uchovává na všech úsecích fronty a obránci jsou kvůli nedostatku munice v defenzivě, nejtvrdší úder patrně přijde v květnu. Podle šéfa ukrajinské rozvědky Kyrylo Budanova jeho cílem má postup za město Časiv Jar na Donbasu, o které se v současnosti svádějí nejtvrdší boje, a následný postup k strategicky důležitému městu Pokrovsk. Řekl rovněž, že munice zakoupená v rámci české iniciativy zatím do země nedorazila.

K hlavnímu útoku ruské armády během připravované ruské letní ofenzivy dojde patrně v Doněcké oblasti, a to směrem na Časiv Jar a na Pokrovsk, řekl v rozhovoru pro německou televizi ARD šéf ukrajinské vojenské rozvědky Kyrylo Budanov. Podle něj k útoku dojde s největší pravděpodobností již v květnu a bude směřovat právě jihozápadním směrem skrze město Časiv Jar.

Tam se podle českých vojenských komentátorům z webu Valka online Rusům zatím patrně nepodařilo uchytit, ale obranné pozice ukrajinských sil momentálně čelí intenzivnímu bombardování. Rusové se podle nich snaží do města vstoupit jedinou možnou trasou, která nevyžaduje překonat výraznější převýšení, po silnici z Chromového. V cestě jim bude stát několik obranných postavení, včetně staré vojenské základny, kterou Ukrajinci pravděpodobně přebudovali v opevněný obranný bod, podobně jako byl Zenit u Avdijivky, uvedli analytici.

Minimálně do doby, než Rusové spustí své velké ofenzivní tažení, zůstane podle Budanova frontová linie bez větších změn. „Situace je poměrně komplikovaná, ale pod kontrolou,“ prohlásil s tím, že ve druhé polovině roku je dokonce možné očekávat ofenzivní operace také z ukrajinské strany. Šéf vojenské tajné služby rovněž uvedl, že munice zakoupená západními spojenci díky iniciativě České republiky zatím na Ukrajinu nedorazila. Bez trvalé podpory Západu bude podle něj situace ukrajinských obránců „katastrofálně těžká“.

Budanov rovněž řekl, že se Ukrajinci nevzdávají naděje na to, že jim Německo poskytne řízené střely Taurus. „Taurus by nám určitě usnadnil život,“ konstatoval s tím, že by jeho pomocí mohli zasáhnout velitelská centra a některé další velmi důležité cíle. „Je to vynikající zbraň,“ dodal.

Ukrajinci v současné době budují obranná postavení takřka na všech liniích, v nichž by Rusové mohli pomýšlet na postup. Linie zákopů, obranné pozice, protitankové zátarasy a další prvky mají obráncům pomoci zastavit ruský nápor v situaci, kdy čelí značnému nedostatku munice pro své dělostřelectvo a ani jejich protivzdušná obrana nemá dostatek protileteckých systémů a raket, aby zastavila masivní bombardování vojenských pozic i civilních cílů zejména klouzavými pumami, jež Rusové na Ukrajině masivně využívají.

Do boje proto masivně zasahují bezpilotní prostředky, jež mají nedostatek nábojů Ukrajincům alespoň částečně vynahradit. Bez slíbené vojenské pomoci ze strany USA, kterou dlouhodobě blokuje část republikánských kongresmanů, jsou však patrně ukrajinští vojáci odsouzeni k pomalému ústupu, při němž se nadále budou snažit nepříteli působit co největší ztráty.

Přečtěte celý článek