Šéf unijní diplomacie Josep Borrell | Foto: Johanna Geron | Zdroj: Reuters

Šéf unijní diplomacie Josep Borrell na úterý svolal mimořádnou schůzku ministrů zahraničí zemí Evropské unie. Jednat se bude o íránských útocích proti Izraeli, uvedl na sociální síti X Borrell, podle nějž cílem unie je přispět ke snížení napětí a zvýšení bezpečnosti v regionu.

Brusel 15:09 14. dubna 2024

„V návaznosti na íránské útoky proti Izraeli jsem svolal na úterý mimořádné zasedání ministrů zahraničních věcí EU. Naším cílem je přispět k deeskalaci a bezpečnosti v regionu,“ napsal Borrell.

Following the Iranian attacks against Israel, I have called an extraordinary VTC meeting of EU Foreign Affairs ministers, on Tuesday.

Our objective is to contribute to de-escalation and security of the region.

— Josep Borrell Fontelles (@JosepBorrellF) April 14, 2024

Útok, který Írán podnikl v noci na neděli, unijní představitelé i západní lídři důrazně odsoudili a označili za hrozbu pro Blízký východ.

„Znovu připomínáme právo Izraele na sebeobranu. Íránské dlouhodobé agresivní chování brání blízkovýchodnímu regionu žít v míru a bezpečí,“ uvedlo na síti X české ministerstvo zahraničí.

Írán v sobotu vůbec poprvé zahájil útok proti Izraeli vedený přímo z íránského území. Podle Teheránu jde o odvetu za nedávný úder proti íránskému konzulátu v Damašku připisovaný Izraeli. Izraelská armáda uvedla, že Írán za uplynulou noc proti Izraeli vyslal přes 300 dronů a raket, z nichž bylo 99 procent sestřeleno.

ČTK, aur

Nejčtenější

Nejnovější články

  1. ONLINE: Rusové chtějí ovládnout město Časiv Jar. Ukrajinští vojáci se ale ve městě ‚zakousli do země‘

  2. Šéf unijní diplomacie svolal mimořádné zasedání ministrů zahraničí. Řešit budou íránský útok na Izrael

  3. Miliarda korun na program Oprav dům po babičce. Zájem odpovídá předpokladům, řekl ministr Hladík

  4. Fiala bude s Bidenem jednat o útoku Íránu na Izrael. Probrat chce i další podporu Ukrajiny

  5. Česko patří mezi klimatické premianty, chválí ministr. Závazky jsou nedostatečné, oponuje aktivista

  6. Volby by vyhrálo hnutí ANO s 34,5 procenta. Naopak do Sněmovny by se nedostali TOP 09 a lidovci

Aktuální témata

Webbův teleskop, Inflace, Petr Pavel, Nejbohatší člověk na světě, Vesmírný teleskop Jamese Webba, Ukrajina online, Jak ušetřit na energiích, Rusko, Ukrajina, Vladimir Putin, Volodymyr Zelenskyj, Volební průzkumy, Koronavirus, Film, Statistika nehod, Můj rozhlas, Vinohradská 12, Počasí, Miloš Zeman, Andrej Babiš, Zprávy z domova, Zprávy ze světa, MS hokej 2023

Doporučujeme