Hrozný propad české ekonomiky. Jde to tady do kopru. A teď přijdou vyhazovy

před 1 měsíc 57

Něco takového se skutečně nečekalo. Loňský rok byl po delší době tím, kdy si lidé měli ulevit, začít opět utrácet a také celá ekonomika České republiky měla dostat nový impuls. Po dlouhých letech propadu už ho opravdu potřebovala.

Proč nerosteme?

Vždyť už loni se považovalo za velký problém, že ekonomika ještě nedosáhla stavu z roku 2019. Ovšem teď máme k dispozici data, že jsme se v minulém roce od tohoto cíle, který by vlastně ani žádným cílem být neměl, jelikož se to bere jako naprostá samozřejmost, ještě více vzdálili.

Ekonomika se totiž ještě více propadla. Jak uvedl Český statistický úřad, hospodářství se reálně propadlo o 0,4 %. “Česko nadále podává slabý hospodářský výkon, který je v rámci EU citelně podprůměrný,” upozornil ve svém komentáři ekonom Lukáš Kovanda. Naráží tím na skutečnost, že všechny ostatní státy v rámci Evropské unie už se dokázaly nad zmíněnou úroveň dostat.

Loňský rok si Česko za rámeček nedá. Českou ekonomiku loni stáhla pod nulu inflace a s ní související slabá spotřeba domácností, ke konci roku se situace mírně lepšila

Je to oficiální, loňský rok si Česko za rámeček nedá.

Český statistický úřad dnes totiž potvrdil předběžná…

— Lukáš Kovanda (@LukasKovanda) March 1, 2024

Vlastně se dá říct, že česká ekonomika neustále klesá. Je otázkou, jak tomu bude v letošním roce, jelikož všechny instituce postupně snižují odhady. Růst České republiky by měl činit přibližně 0,7 %, což je ovšem v rozmezí statistické chyby a navíc se to může znovu velmi snadno zvrátit do mínusu.

Přichází další negativní jev

Je třeba si nalít čistého vína. Poslední čtyři roky byly pro Českou republiku naprosto vyčerpávající. Co jsme dokázali v předchozích letech získat, to jsme teď velmi rychle ztratili. Ekonomika se propadá, ovšem do toho nám vzrostly ceny o nějakých 35 %. To je kombinace, která nemůže vyústit v nic dobrého.

Ostatně, ekonomové již očekávají další nepříznivé zvraty. Začala růst nezaměstnanost, což vidíme nejen na statistikách, ale i na příbězích jednotlivých firem. Jednoznačně skončilo období, kdy se nabíral prakticky každý, kdo chtěl pracovat. Omezení stavů již oznámila například Škoda Auto a propouštění ve středně velkých firmách je již v plném proudu.

Zpřesněný odhad vývoje ekonomiky dopadl jako ten první odhad z konce ledna => mírný mezičtvrtletní růst o 0,2 %, a mírný meziroční propad o 0,2 %. Za celý rok 2023: -0,4 % (-0,5 % bez očištění o kalendářní vlivy).

Jak vypadala struktura růstu, viz tabulka níže
* mírný růst… pic.twitter.com/lZDP11aEVl

— Jakub.Seidler (@JakubSeidler) March 1, 2024

Čtěte také: Škoda Auto vstupuje do obtížné doby. Vyloučit nelze ani propouštění

Může se tedy velmi hravě stát, že rok 2024 bude opět nadmíru složitý. Po ekonomickém propadu a inflaci se totiž Češi mohou začít potýkat s významnou ztrátou pracovních míst.

Foto: Shutterstock

Přečtěte celý článek