Senát USA směřuje ke schválení balíku s pomocí Kyjevu, může hlasovat už v noci

před 1 týden 30

foto Ilustrační foto - Budova Kapitolu, sídla amerického Kongresu, ve Washingtonu (na snímku z 24. prosince 2020).

Washington - Americký Senát by mohl v noci na středu dokončit schválení rozsáhlého návrhu, který spojuje podporu Ukrajiny a jiných spojenců USA s dalšími opatřeními včetně mechanismu pro zákaz sociální sítě TikTok. Balík přijatý o víkendu Sněmovnou reprezentantů by vyčlenil 61 miliard dolarů (přes 1,4 bilionu Kč) na pokračování americké pomoci Kyjevu, která byla od začátku roku zablokovaná. Vláda podle médií připravila dodávku vojenského vybavení za miliardu dolarů, kterou chce odeslat po završení legislativního procesu.

Návrh o financování zahraniční pomoci dnes v Senátu prošel klíčovou procedurální zkouškou, když senátoři poměrem 80 hlasů ku 19 podpořili omezení diskuse o daném bodě. Otázkou zůstávalo, zda balík definitivně schválí o den později, nebo se dohodnou na urychleném postupu a jeho projednávání ukončí pozdě večer washingtonského času. Americký prezident Joe Biden hodlá návrh po přijetí okamžitě podepsat.

Americká vláda mezitím připravila soubor dělostřelecké munice, raket do protivzdušných baterií a dalšího vojenského vybavení, které chce co nejrychleji poslat na Ukrajinu. Podle dnešních zpráv agentur AP a Reuters bude celková hodnota dodávky dosahovat miliardy dolarů. Na Ukrajinu by zbraně mohly zamířit do několika dní.

Aktuální jednání v Senátu jsou poslední kapitolou zhruba šestiměsíční přetahované v Kongresu, která ochromila americkou podporu Ukrajiny v době pokračující ruské agrese. Biden uvolnění nových peněz na tento účel navrhl už v říjnu, narazil ale na odpor Republikánské strany, která souhlas podmiňovala výrazným zpřísněním imigrační politiky. Poté, co republikáni v této věci odmítli kompromisní postup a Senát přijal text bez tohoto bodu, uvízl návrh ve sněmovně další dva měsíce.

Republikánský předseda sněmovny Mike Johnson nakonec balík v celkovém objemu 95 miliard dolarů prosadil s několika doplňky. Konečná verze počítá s tím, že ekonomická podpora Kyjeva bude mít formu odpustitelné půjčky. V návrhu zůstalo přes deset miliard dolarů vojenské podpory Izraele, devět miliard na humanitární pomoc, zejména v Pásmu Gazy, a přibližně osm miliard pro Tchaj-wan a další asijské partnery Washingtonu.

Sněmovna k zahraniční pomoci připojila také již dříve schválené opatření, které by umožnilo v USA odstřihnout přístup k tiktoku, pokud by čínská společnost ByteDance platformu ve stanovené lhůtě neprodala. Z předešlých šesti měsíců zákonodárci čas na ukončení vazeb na Čínu prodloužili na devět, s možností přidat další tři měsíce.

Přečtěte celý článek