Zápolení o místa ve školkách začíná. Už teď je značný zájem

před 1 měsíc 45

před 31 mminutami|Zdroj:

ČT24

Události: Zájem o místa ve školkách (zdroj: ČT24)

Kdo se letos chystá hlásit dítě do školky, může na mnoha místech počítat s návalem. O kapacity je už teď velký zájem, a to zápisy teprve proběhnou. Volná místa se dají hledat třeba během dnů otevřených dveří, které teď jednotlivá zařízení pořádají. Po zkušenostech z minulých let se města brání především takzvané spádové turistice, kdy se k nim snažili děti dostat i rodiče z okolních obcí.

„Dcera je narozená vlastně v červnu, teď jí budou tři, tak mě zajímá, jestli má vůbec šanci se sem dostat?“ To je nejčastější otázka během dne otevřených dveří v jedné z pardubických mateřských školek. „Školka patří do mého obvodu. Ono na výběr toho moc není, takže budu doufat, že se vůbec někam dostane,“ poznamenala maminka Pavla Sommerschuh.

Letos tady budou v pardubické školce moci přijmout 27 nových dětí, v loňském roce tu ale napočítali přes sto přihlášek. „Opravdu to převyšuje kapacitu, proto se tady jedná o přístavbě s dalšími čtyřmi třídami, což je dalších sto dětí,“ popsala situaci zástupkyně pardubické MŠ Kamarád Ivana Hermanová.

Město zřizuje jednatřicet mateřinek, jejich kapacita je zhruba tisíc míst. Hlavním kritériem je trvalý pobyt, spádový obvod, věk dítěte. U zápisu ale chtějí od rodičů i užívací právo k nemovitosti, ve které dítě žije. „Velmi se potýkáme se spádovou turistikou z okolních obcí, řeší to všechna velká města,“ doplnil náměstek primátora Pardubic Jakub Rychtecký (SOCDEM).

Blížící se zápis řeší rodiče po celém Česku. Třeba v jedné ostravské školce si rodiče mohou už nyní rezervovat termín na zápis. „Rodiče, kteří tady mají sourozence, tak už se zajímají, zajímají se dlouho dopředu,“ uvedla ředitelka MŠ Ukrajinská v Ostravě-Porubě Adéla Mikesková.

Podle vedení města o umístění dětí obavy mít nemusí. Přesto i tady změnili kritéria. Od letošního roku platí nově vyhláška o spádovosti, takže mateřské školky mohou přednostně přijmout děti, které mají trvalé bydliště v obvodu, ve kterém se školka nachází. „Chceme, aby rodiče umísťovali a měli tu možnost umísťovat děti, co nejblíž svého domova,“ doplnila náměstkyně primátora Ostravy Andrea Hoffmannová (Piráti).

Státní versus soukromé školky

A například v Říčanech u Prahy mají šest městských a šest soukromých mateřských škol. Při letošních zápisech čekají stejnou účast jako minulý rok. V těch městských počítají, že k zápisům přijde na dvě stě dětí. „Přičemž těch dvě stě dětí odejde do prvních tříd a můžeme si opět dovolit pár dvouletých,“ zmínila říčanská místostarostka pro školství Hana Špačková (Klidné město).

Pokud rodič své dítě neumístí do státní školky, na výběr má ještě soukromé. Poplatky za ně jsou ale mnohde násobně vyšší. A záleží, kde dítě bydlí. Nejdražší školky jsou v Praze, v některých je školné přes třicet tisíc měsíčně. Nejlevnější je v tuto chvíli podle zjištění ČT v Otvicích u Chomutova, rodiče zaplatí 1900 korun za měsíc.

Letos by v tuzemsku mělo být na 111 tisíc tříletých dětí, tedy narozených v roce 2021. K zápisům jich podle odhadů ministerstva školství půjde zhruba 96 tisíc. Nižší počet je daný tím, že přednost by měly mít ty, které dovrší tři roky života do konce srpna. Roli hraje i to, že pro ně docházka není povinná, ta platí až pro pětileté.

Napřesrok by mohl být zájem u tříletých o něco nižší. Naznačují to statistiky, podle nichž přišlo v roce 2022 na svět asi o deset tisíc dětí míň.

Přečtěte celý článek