Senioři za volantem končí. Spousta z nich bude muset odevzdat řidičák. Jezdit mají autobusem

před 2 měsíce 88

Jedním z hlavních témat posledních měsíců se stává řízení seniorů. Mají mít důchodci stále řidičský průkaz? Je to pro společnost spíše přínosem, nebo naopak určitou hrozbou? Jsou to obtížné otázky, kdy každý nabízí trochu jiné odpovědi. Rozhodně se však začíná schylovat ke změnám, které rozhodně nebudou po chuti každému.

Zkušenosti jsou jasné

Statistiky vypovídají o jednoznačném trendu v podobě nárůstu seniorů za volantem. Je jich stále více a navíc řídí ve stále pokročilejším věku. Výjimkou dnes už nejsou lidé, kteří za volant usedají klidně po 90. roce věku, což už je přeci jen poměrně dost. Ostatně, už po osmdesátce je řízení na pováženou.

Jistě, tito lidé dostali posvěcení od lékaře, že tak mohou činit, ovšem právě nad touto kontrolou se vznáší velké otazníky. Probíhají dnes kontroly skutečně tak, jak by měly? Není to spíše formalita, případně založeno na nejrůznějších známostech?

Pravdou totiž také je, že velmi rychle přibývá závažných dopravních nehod, které zaviní právě důchodci. Jednak to může být tím, že již nejsou správně orientovaní, což jsou všechny ty případy jízd v protisměru na dálnicích, které jsou opravdu zásadně nebezpečné a často končí špatně. Dalším faktorem jsou ale i nejrůznější náhlé příhody, které senioři za volantem mívají. Když k tomu dojde, okamžitě ztrácí kontrolu nad vozidlem. Pokud jsou třeba na nějaké okresní silnici, mohou takto způsobit fatální nehodu.

Chystají se nová pravidla

Proto dnes třeba různá německá města a spolkové země apelují na seniory, aby svůj řidičák odevzdali dobrovolně. Je jim za to potom poskytnuta možnost bezplatně využívat hromadnou dopravu. To je ta pozitivní motivace, přičemž v přípravě už jsou poměrně přísná pravidla, a to na úrovni Evropské unie. Ta tedy budou platná i v České republice.

Půjde o to, že lidé nad 70 let budou dostávat řidičský průkaz na omezenou dobu a po jejím vypršení budou vždy muset projít poměrně přísnou kontrolou a testy. Zde budou muset prokázat, zda jsou stále schopni řízení bez jakýchkoliv problémů. Předpokládá se, že podmínky budou schválně přísné a budou spíše penalizovat než aby propouštěly takzvaně “na podmínku”. Cílem EU je ostatně to, aby v roce 2050 nebyly na evropských silnicích žádné závažné nehody.

Čtěte také: Češi si mohou dojít pro 13. důchod. Mnozí o tom ale netuší a o peníze každý rok přicházejí

Je docela jasné, že dnešním důchodcům se to příliš nelíbí. Ovšem než se všechno schválí, je docela možné, že už se to bude týkat spíše dalších generací. A tak je ostatně nutné to brát. Postupně na tato pravidla narazí každý. A bylo by krátkozraké hledět na to současnou perspektivou.

Foto: Shutterstock

Přečtěte celý článek