Senzační bod pro Plzeň. Viktorii dává naději, Česku základní skupinu Ligy mistrů!

před 3 týdny 34

 Tomáš Liška

České kluby po remíze Plzně poskočili na 10. pozici žebříčku koeficientů UEFA a pro sezonu 2025/26 mají jisté místo v hlavní fázi Ligy mistrů.

Západočeši ani v 15. utkání této sezony Konferenční ligy neprohráli a před venkovní odvetou ve Florencii v příštím týdnu udrželi reálnou naději na postup. Vítěz dvojzápasu narazí v semifinále na lepšího z dvojice Bruggy - PAOK Soluň.

Plzeňští hrají v evropských pohárech čtvrtfinále poprvé v historii. Postupem by vyrovnali české maximum od rozdělení federace, které drží semifinálovou účastí v někdejším Poháru UEFA z roku 1996 pražská Slavia.

Zlatý bod

Český fotbal bude mít v přespříští sezoně 2025/26 svého zástupce v hlavní části Ligy mistrů. Tuzemské týmy se díky dnešní bezbrankové remíze Plzně s Fiorentinou v úvodním čtvrtfinále Evropské konferenční ligy posunuly v žebříčku koeficientů UEFA před Skotsko a získaly jistotu, že zakončí sezonu přinejhorším na 10. místě, které znamená přímou účast šampiona ve skupinové fázi nejprestižnější klubové soutěže.

Česko po osmifinále z 11. místa ztrácelo 0,250 bodu na desáté Skotsko, které už ale nemá ve hře žádné mužstvo. Tuzemské kluby potřebovaly od posledního zástupce v pohárové sezoně Plzně ještě aspoň remízu, aby ztrátu na ostrovního soupeře dotáhly. Obě země nyní mají stejně bodů a ve prospěch Česka rozhodl vyšší zisk z probíhajícího ročníku.

Úvodní utkání čtvrtfinále fotbalové Evropské konferenční ligy:

Viktoria Plzeň - ACF Fiorentina 0:0

Rozhodčí: Grinfeeld - Hassan, Jarkoni - Adler (video, všichni Izr.). ŽK: Cadu, Řezník, Chorý - Ikoné. Diváci: 11.470 (vyprodáno).

Plzeň: Jedlička - Řezník (90.+6 Paluska), Hranáč, Hejda, Jemelka, Cadu - Šulc, Kalvach, Červ - Chorý (90.+4 Kliment), Vydra (62. Traoré). Trenér: Koubek.

Fiorentina: Terracciano - Dodo, Milenkovič, Martínez Quarta, Biraghi - Arthur Melo (79. Lopez), Mandragora - González (84. Ikoné), Beltrán (70. Barák), Sottil (79. Kouamé) - Belotti (70. Nzola). Trenér. Italiano.

Úvodní utkání čtvrtfinále fotbalové Evropské konferenční ligy:

Olympiakos Pireus - Fenerbahce Istanbul 3:2 (2:0)

Branky: 8. Fortunis, 32. Jovetič, 57. Chiquinho - 68. Tadič z pen., 74. Kahveci.

21:00 Club Bruggy - PAOK Soluň, Aston Villa - Lille.

Přečtěte celý článek