Severské armády si při cvičení NATO pronajaly chaty Putinových přisluhovačů. Zřejmě o tom nevěděly

před 3 týdny 31

Norské a švédské ozbrojené síly si během cvičení NATO pronajaly chaty, které vlastní politici s vazbami na Kreml, tvrdí deník Nordlys. Má jít o tři objekty v rekreační osadě Målselv v severním Norsku s výhledem na vojenskou leteckou základnu Bardufoss.

Došlo k tomu letos v březnu v rámci cvičení NATO Nordic Response. Místní obyvatelé nemovitostem říkají „ruské chalupy“. Jednu z nich vlastní Igor Murar, starosta Murmansku a člen strany Jednotné Rusko, která slouží prezidentu Vladimiru Putinovi. Další dvě koupil poslanec Murmanské oblastní dumy Viktor Sajgin.

Upozornila na to norská televize TV2 společně s londýnským Dossier Centre, které založil kritik současného ruského režimu Michail Chodorkovskij. Pronájem chat potvrdil Ole-Johan Pedersen, zástupce obce Målselv, kde objekty stojí.

Mårten Malmberg ze švédských ozbrojených sil uvedl, že jde o nové informace, které je třeba prověřit. „Je to něco, do čeho musíme hlouběji proniknout, než se k tomu budeme moci vyjádřit,“ řekl TT.

Norská bezpečnostní policie PST televizi TV2 potvrdila, že norské ozbrojené síly si chaty pronajímají, a že tuto záležitost „už nějakou dobu“ vyšetřuje. „Když je pronajímatelem ruský občan, který může mít vazby na ruský režim, není nepodstatné, komu je pronajímá,“ uvedl mluvčí PST Eirik Veum.

Podle norského premiéra Jonase Gahr Støra musí země přehodnotit svůj přístup k bezpečnosti. „Případ názorně ukazuje, že je to něco, co musíme velmi pečlivě sledovat. Kdo vlastní nemovitosti v Norsku? Pokud ano, tak kde? Může to být bezpečnostní hrozba? V Norsku máme volný trh s nemovitostmi, ale v posledních letech si více uvědomujeme, že existují také otázky bezpečnosti,“ řekl Støre televizi TV2.

Přečtěte celý článek