Seznam Zprávy: Policie musí dál prověřovat čtyři případy spojené s Mynářem

před 2 týdny 30

foto Ilustrační foto - Bývalý hradní kancléř Vratislav Mynář (na archivním snímku z 11. října 2022).

Praha - Policie bude dál prověřovat čtyři případy, které souvisí s někdejším vedoucím prezidentské kanceláře Vratislavem Mynářem. Dozorující státní zástupkyně totiž vyhověla stížnosti, kterou proti odložení kauz podala současná Kancelář prezidenta republiky. Mezi případy je například Mynářovo využití hradního party stanu nebo nákup slivovice pro reprezentační účely. Uvedl to dnes server Seznam Zprávy.

"Dozorová státní zástupkyně rozhodla usnesením na základě stížnosti poškozené Kanceláře prezidenta republiky o tom, že se usnesení policejního orgánu ruší a policejnímu orgánu se ukládá, aby o věci znovu jednal a rozhodl,“ sdělila serveru státní zástupkyně Denisa Sotáková z Vrchního státního zastupitelství v Praze. Kauzami se tak znovu bude muset zabývat Národní centrála proti organizovanému zločinu.

Party stan ze skladu Hradu si Mynář podle serveru nechal odvézt ke své sjezdovce do Osvětiman. Hrad také podle Seznam Zpráv nakoupil v éře Miloše Zemana za 1,1 milionu korun slivovici od zlínského autoservisu, který neměl koncesi na prodej alkoholu. Vyšetřovatelé se budou zajímat i o to, kde skončily dary prezidentské kanceláře za nejméně 535.000 korun, a také o bydlení Mynářova podřízeného Miloše Baláka, odsouzeného bývalého šéfa Lesní správy Lány.

Počátkem tohoto měsíce navrhla policie Mynáře obžalovat kvůli dotaci na přestavbu penzionu v Osvětimanech. Dotaci ve výši 5,99 milionu korun získala Mynářova společnost Clever Management před 13 lety. Úřady později konstatovaly, že o peníze žádala neoprávněně, a firma následně dotaci vrátila.

Přečtěte celý článek