Shoda opozice s vládou u důchodové reformy? Tvrzení Pavla bylo nedorozumění, říká Schillerová

před 4 týdny 33

O tom, jestli prezident Petr Pavel lhal, nebo ne, když tvrdil, že opozice našla shodu s vládou na zvyšování věku pro odchod do důchodu, měla jasno. „Já budu velmi zdvořilá a řeknu, že to vnímám jako nedorozumění. Rozhodně jsme s ničím nesouhlasili, ani jsme nemohli,“ řekla Alena Schillerová. Vyzdvihla ovšem, co se domluvit podařilo.

ČTĚTE TAKÉ: Kritický termín a nervozita, hodnotí Zajíček stavební zákon. Nejisté lhůty označil za smrtící

Jako hlavní přínos debaty Schillerová vidí to, že se hnutí podařilo zastavit zavedení tzv. automatu, který by automaticky zvedal věk odchodu do důchodu. „Já jsem před tím velmi varovala. Vytvořil by se tím orwellovský systém, ve kterém by úředníci a odborníci MPSV byli schopni spočítat a určit, kdy lidé půjdou do důchodu bez jakéhokoli stropu,“ řekla Schillerová.

„Pravidelná pětiletá zpráva o udržitelnosti důchodového systému, kterou musí vláda schválit, má jít do připomínkového řízení až někdy kolem 30. dubna. Takže těžko jsme mohli s něčím souhlasit,“ dodala Schillerová. Až na základě těchto statistik bude hnutí ANO schopné se k reformě uceleně vyjádřit.

Také připomněla, že chybí jakákoli analýza trhu práce. „Pokud se to takto brutálně nastaví, budou lidé v tom věku vůbec využitelní na trhu práce? Může se stát, že se pouze přesunou do sociálního systému,“ dodala Schillerová.

Záleží na pracovním oboru

Sama Schillerová sice sdělila, že se v 65 letech do důchodu nechystá, avšak zdůraznila, že pouze za podmínky, že bude zdravá. „Celá řada lidí i dnes dobrovolně pracuje po dosažení důchodového věku. Avšak existuje celá řada profesí, kde to možné není, a nelze je od sebe snadno oddělit,“ sdělila Schillerová.

Jako možné řešení se jí jeví zavedení nového investičního pilíře, čímž by se získaly další příjmy do důchodového systému. „Pomocí toho státního pilíře by si lidé spořili za určitý přiměřený úrok a ty peníze by se mohly investovat například do jaderného bloku, který se má stavět, případně do bytové problematiky,“ řekla Schillerová.

S tímto pilířem má však problém řada ekonomů, kteří pochybují, že v českých podmínkách může takový systém na bázi dobrovolnosti fungovat. „Jde o to, jak to vysvětlíte a politicky podpoříte. S Karlem Havlíčkem jsme to přirovnávali k dluhopisům republiky, o které byl obrovský zájem. Stejný by byl i o tento pilíř, protože stát by tam byl garantem a nehrozilo by, že lidé přijdou o peníze. Samozřejmě ten úrok tam musí být přiměřený a musí odpovídat ekonomické realitě,“ dodala Schillerová.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: U důchodové reformy je to za minutu dvanáct, řekla Jurečka. Juchelka zmínil jeho nesplněný slib

Přečtěte celý článek