Si nemysli! Když vy S-200, tak my S-500. Šojgu připomíná starou Škopkovou

před 1 týden 24

GLOSA / Jen pár hodin poté, co Ukrajina potvrdila, že strategické letouny sestřeluje okupantům stařičkým systémem S-200, ohlásil ruský ministr obrany Sergej Šojgu, že letos jeho armáda dostane nový systém S-500. Tak trochu to připomíná handrkování Stroupežnického Našich furiantů či ještě lépe hádky mezi Konopníkovou a Škopkovou v Troškově komedii Slunce, seno a pár facek. Kdyby nešlo o lidské životy, bylo by to k smíchu.

„Si nemysli! Když vy přestavíte, tak my to poženem vo štok! Když vy břízolit, tak my kachličky! A když vy inženýrku tak my… To budete koukat!“ vyřvává přes plot Helena Růžičková v roli Škopkové na sousedku Konopníkovou, se kterou se rozhádala.

„Letos vojáci obdrží: první vzorky protiletadlového raketového systému nové generace S-500 ve dvou modifikacích – protiletadlové raketové systémy dlouhého doletu a systémy protiraketové obrany S-400, S-300V4, Buk-M3, protiletadlové raketové systémy Tor-M2U,“ křičí přes pomyslný plot na ukrajinské sousedy Šojgu, aby jim vzkázal, jak dobře na tom s modernizací jeho armáda je.

Podle jeho vyjádření pro agenturu TASS je podíl moderních zbraní v silách protivzdušné a protiraketové obrany 82 % a v příštích dvou letech „musí být toto číslo zvýšeno na 85 %“. Když je ono číslo moderních špičkových zbraní u protivzdušné obrany tak vysoké, chce se to nejvyššího ruského vojáka zeptat, proč tedy tolik ukrajinských dronů proletí a trefí svůj cíl, který je nezřídka i stovky kilometrů vzdálen od hranic s Ukrajinou. Že by ta modernizace nebyla až tak slavná? Nebo obsluha místo výcviku a hlídání holduje tradičnímu ruskému sportu, tedy popíjení samohonky, v lepším případě vodky?

Ať tak, nebo tak, je vidět, že úspěchy ukrajinských vzdušných sil nenechávají velení okupantů v klidu. Cítí tak potřebu dát aspoň verbálně najevo, jak dobře na tom budou. Kdy? Až… „To budete koukat,“ chce se dodat spolu se Škopkovou.

Přečtěte celý článek