Sídlo společnosti Kloboucká lesní na Valašsku – dům jako manifest

před 2 měsíce 67

Sídlo společnosti Kloboucká lesní, které vyrostlo v Brumově-Bylnici a jež navrhli architekti z ateliéru Mjölk, se stalo jednou z nejúspěšnějších staveb posledních let. Získalo Národní cenu za architekturu, dostalo se mezi finalisty České ceny za architekturu, bylo vyhlášeno nejlepší dřevěnou stavbou v Česku a na přehlídce Stavba roku mu byla udělena Cena ministerstva průmyslu a obchodu. To vše se přihodilo jenom v průběhu loňského roku, další ocenění se dají očekávat.

Pakliže vás zajímá soudobá, výrazem vskutku aktuální architektura, neváhejte a udělejte si výlet na Valašsko, protože podobný dům v celém Česku nenajdete. Navíc obstojí i v mezinárodním srovnání. Jsem přesvědčen, že kdyby vznikl v Rakousku nebo ve Švýcarsku, kde opravdu umějí krásně stavět, tak se jím budou chlubit. Dostanete se do míst, která se vyznačují jistou opuštěností a divokostí, jak už to u lokalit v blízkosti hranic bývá. Příroda má pořád obrovskou sílu, již zatím oceňují spíše turističtí fajnšmekři. Mám k ní osobní vztah, vyrůstal jsem tu a párkrát se ztratil v bučinách vysokých jako stožáry. Město Brumov-Bylnice leží na východní Moravě, třicet kilometrů na sever od Zlína, mezi vrcholky Bílých Karpat, v údolí říčky Brumovky. Narodil se tady spisovatel Ludvík Vaculík, kterého můžeme pokládat za určité zosobnění zdejší rázovitosti: román Sekera, který Vaculíka proslavil, se odehrává právě v těchto končinách.

Genius loci

Kloboucká lesní se zabývá těžbou a hospodařením se dřevem, má pilu, kde se vyrábí řada produktů používaných ve stavebnictví.…

Přečtěte celý článek