„Jako ve středověku.“ Stockholm odděluje v bazénech muže od žen, prý aby se naučily plavat

před 1 měsíc 50

Stockholm už ve třetím ze čtrnácti městských bazénů zavede otevírací dobu podle pohlaví návštěvníků. Oficiálním důvodem má být posílení plaveckých dovedností žen, které se ve společnosti mužů stydí nebo se necítí bezpečně. Pravicoví politici protestují, podle nich to upevňuje normy vycházející z islámu.

Že jde o kontroverzní rozhodnutí levicového vedení švédského hlavního města, potvrzují i reakce obyvatel. „Jsem proti tomu. Přece se nevrátíme do středověku,“ řekla v reportáži deníku Aftonbladet Simin Eftekhariová.

Další dotázaná Cintya Arosová má podle svých slov protichůdné pocity. „Může to být dobré pro ženy, které se za své tělo stydí, nebo jim společné koupání s muži zakazuje náboženství. Zároveň žijeme ve společnosti, kde by měla existovat rovnost pohlaví. Přikláním se spíše k tomu, aby to bylo stejné pro všechny.“

„Myslím, že plavání pro ženy je dobrý nápad. Moje žena je věřící a chce plavat, ale nelíbí se jí, když jsou tam muži, kteří se na ni dívají,“ uvedl Lejon Al-Kbr, pro kterého je to otázka náboženství a kultury. A právě tento aspekt kritizují zástupci Umírněných. „Hrozí, že se tím upevní názor, že dívky a chlapci by měli být odděleni,“ vysvětlil opoziční radní Christofer Fjellner.

„Existuje riziko, že rodiče v šedé zóně teď budou dcery nutit, aby se koupaly pouze v hodinách určených ženám,“ dodal v narážce na muslimskou komunitu, která má ve Švédsku odhadem 800 tisíc členů. Také podle Švédských demokratů je genderová segregace v bazénech krokem zpátky, pokud jde o podporu rovnosti. „Muži a ženy by měli mít možnost žít ve společnosti dohromady,“ zdůraznila Linnéa Vingeová.

Sociální demokraté, kteří mají s Levicovou stranou a Zelenými ve Stockholmu většinu, argumentují tím, že oddělená doba koupání vytváří bezpečnější atmosféru pro ženy, které se tak mohou cítit svobodně a společně sdílet zážitky. Maria-Elsa Salvová prohlásila, že zvýšit plavecké dovednosti žen je otázkou života a smrti.

K tomuto názoru se už v roce 2016 přiklonil ombudsman pro diskriminaci. „Záměr zvyšovat plavecké dovednosti a poskytovat příležitosti k pohybovým aktivitám a cvičení je takovým legitimním cílem, který může být motivací, proč se od zásady rovného zacházení odklonit.“

Většina reakcí na síti X je negativních. „Oddělené autobusy pro ženy a muže. Oddělené stoly v restauracích. Oddělené fronty v obchodech. Všechny tyto ‚malé kroky‘ jsou přesně to, co islám chce. Probuďte se, než bude pozdě,“ napsal uživatel Thomas. Další příspěvek pojal jeho autor čistě ironicky. „Islám je nový zákon, to znamená šaría, takže se mu Švédové musí přizpůsobit. Je čas, aby švédské ženy dostaly plně zahalující oděv.“

Pouze ojedinělé hlasy rozhodnutí stockholmské radnice podporují. Pisatel Patrik B. se odvolává na zhoršenou bezpečnost v zemi v posledních letech. „Když jsem byl malý, neexistovaly žádné gangy, které by osahávaly ženy nebo dívky v bazénech a ohrožovaly personál.“

„Ženy se vždycky koupaly společně, není to nic nového ani divného a může to mít mnoho důvodů. Mohly být vystaveny zneužívání, fyzickým změnám, násilí v blízkých vztazích nebo jim prostě přijde příjemné a pohodlné koupat se bez mužů,“ vysvětlila Clara Lindblomová z Levicové strany.

Přečtěte celý článek