Šíří se nebezpeční komáři přenášející horečku dengue. Expertka prozradila důvod

před 1 týden 29

V Evropě se zvyšuje množství nákaz nemocemi jako horečka dengue nebo malárie a svět by měl být připraven na jejich ještě prudší nárůst. Expertka vysvětlila, že jedním z důvodů šíření nemocí po celém světě a zejména v Evropě je rostoucí počet jejich přenašečů. Těmi jsou komáři, kterým prospívají měnící se klimatické podmínky a globální oteplování.

Prevalence nemocí, jako je malárie a horečka dengue, se za posledních 80 let výrazně zvýšila. Důvodem je globální oteplování, které pro jejich šíření poskytuje vhodnější podmínky.

Profesorka Rachel Loweová, která v rámci výzkumu ICREA vede skupinu Global Health Resilience Group v Barceloně ve Španělsku, varovala, že epidemie nemocí, které mohou být přenášeny komáry, se v příštích několika desetiletích rozšíří do aktuálně nepostižených částí severní Evropy, Asie, Severní Ameriky i Austrálie a svět by měl být připraven na prudký nárůst těchto onemocnění.

„Globální oteplování v důsledku změny klimatu znamená, že přenašeči nemocí, kteří šíří malárii a horečku dengue, mohou najít domov ve více regionech, přičemž ohniska se objevují v oblastech, kde jsou lidé pravděpodobně imunologicky naivní a systémy veřejného zdraví nepřipravené,“ zdůraznila Loweová. Delší horká období podle ní zvětší sezónní okno pro šíření nemocí přenášených komáry.

Loweová uvedla, že další klimatické změny mohou šíření zrychlit, a to i v souvislosti se změnami období sucha a povodní. „Sucho a záplavy spojené se změnou klimatu mohou vést k většímu přenosu viru, přičemž uložená voda poskytuje další místa pro rozmnožování komárů,“ vysvětlila.

„Vzhledem k tomu, že se změna klimatu zdá být tak obtížně řešitelná, můžeme očekávat, že v celé pevninské Evropě uvidíme více případů a možná i úmrtí na nemoci, jako je dengue a malárie. Musíme předvídat ohniska a začít včas zasahovat, abychom zabránili vzniku nemocí,“ apelovala expertka. Pokud by současná trajektorie vysokých emisí uhlíku a růstu populace pokračovala, počet lidí žijících v oblastech s nemocemi přenášenými komáry by se podle jejího vyjádření do konce století zdvojnásobil na 4,7 miliardy.

Podle Loweové je potřeba se zaměřit na posílení dohledu pomocí systémů včasného varování a také účinněji zacílit zdroje, které jsou omezené, do nejrizikovějších oblastí za účelem kontroly a prevence propuknutí nemocí a záchrany životů.

Nejrychleji se šířící virové onemocnění přenášené komáry na světě

Horečka dengue se dříve vyskytovala především v tropických a subtropických oblastech, protože mrazivé noční teploty larvy a vajíčka hmyzu zabíjejí. Delší horká období a méně časté mrazy ovšem způsobily, že se nyní stává nejrychleji se šířícím virovým onemocněním přenášeným komáry na světě.

Asijský komár tygrovaný (Aedes albopictus), který je přenašečem horečky dengue, se od roku 2023 usadil ve 13 evropských zemích. Jsou jimi Itálie, Francie, Španělsko, Malta, Monako, San Marino, Gibraltar, Lichtenštejnsko, Švýcarsko, Německo, Rakousko, Řecko a Portugalsko.

Nejpohostinnější léta pro přenos nemoci nastala od roku 2000. Počet případů horečky dengue hlášených WHO se totiž za poslední dvě desetiletí zvýšil osmkrát. V roce 2000 bylo nakažených 500 000 osob, zatímco v roce 2019 více než pět milionů.

Přečtěte celý článek