Situace v Českém rozhlasu

před 2 týdny 39
Zneužívání koncesionářských poplatků v Českém rozhlase.

My jsme to dneska říkali na tiskové konferenci, protože poté, co obsadila většinu v Radě Českého rozhlasu Fialova vládní pětikoalice, tak došlo přesně k tomu, co jsem se obával, a to je ke zneužívání koncesionářských poplatků z toho důvodu, aby se upřednostnily strany vládní pětikoalice a upozadily se opoziční strany. Takže dochází tam zase k podvodům v tomto smyslu a my jsme dali stížnost na Radu Českého rozhlasu a tady, doufám, že to bude zajímat i kolegy z hnutí ANO, protože vy jste také ti, právě jsme to analyzovali, ještě jsem vám to nestačil říct, ale vy jste také ti, kteří jsou velice podseknuti a opomíjeni v Českém rozhlasu oproti Fialovy vládní pětikoalici. Týká se to i vás a bojujeme samozřejmě i za vás v tomto, protože tohleto nás samozřejmě nechává kladným. Jenom pro vaší informaci, naši zastupitelé, konkrétně náš zastupitel Josef Nerušil, který byl členem Rady Českého rozhlasu, takže má s tím zkušenosti, dnes je naším zastupitelem v SPD na pražském magistrátu, tak to zanalyzoval a za rok a půl po volbách, to proběhly i komunální volby, tak SPD se Český rozhlas nezeptal ani jednou jakéhokoliv zastupitele SPD jako respondenta na dění na magistrátu. Nula. Ani jednou.

V případě předsedy nejsilnějšího opozičního zastupitelského klubu ANO Ondřeje Prokopa se zeptal Český rozhlas pouze 5krát. Jenom pro vaší informaci. Takže doufám, že v tomhletom budeme také spolupracovat, protože tohleto není možné. A já budu rád spolupracovat s druhou opoziční stranou, abychom na tohleto vyvinuli tlak. Zatímco například Zdeněk Hřib - Piráti, byl v Českém rozhlasu za magistrát, za rok a půl 30krát mluvil. Petr Hlaváček za STAN Víta Rakušana mluvil 21krát, Jan Čižinský Praha sobě mluvil 16krát, primátor Bohuslav Svoboda mluvil 10krát a pouze co se týče magistrátního klubu, a zastupitelé hnutí SPD nula. A dokonce (se smíchem) i v několika případech tam byly pozvány do vysílání i strany, které vůbec nejsou na magistrátu zastoupeny, a nejsou tam voliči zvoleni, takže paní Šabatová, která je samozřejmě provládní, má názory jako vláda, to víme, je to lídryně strany Solidarita a Zelených, o které jsem v životě neslyšel o nějaké straně Solidarita, tak ta byla také pozvána do rozhlasu, předseda Motoristů sobě a další. To znamená absolutně jsou vyčleněni zastupitelé SPD a jsou cenzurováni tam. Přičemž my máme velmi kompetentní zastupitele, kteří jsou kdykoliv se schopni vyjádřit. Samozřejmě je mezi našimi zastupiteli například profesor medicíny Zdeněk Seidl, tady ze Všeobecné fakultní nemocnice.

Například architekt, který má realizace ve Velké Británii, Německu, ve střední Evropě, v Emirátech, doktor, inženýr Milan Urban. Samozřejmě magister Nerušil, který byl sám členem Rady Českého rozhlasu, a je to dramaturg a pracoval na arcibiskupství pro kardinála Duku léta. O kompetenci, ta je tady samozřejmostí u SPD, ale prostě Český rozhlas zneužívá koncesionářské poplatky, a to samé je to u počtu pozvání SPD, co se týče sněmovních témat. Tu analýzu jsme tady řešili loni na podzim, ale v Českém rozhlasu to ani nehne nikým. Prostě opět tam aktivistická provládní úderka zneužívá koncesionářské poplatky voličů SPD k tomu, že za ty peníze propaguje politiky Fialovy vládní pětikoalice. To je neuvěřitelné, co se tady děje. To je neuvěřitelné, Český rozhlas i Česká televize samozřejmě.

Teď my jsme dostali odpověď od Rady Českého rozhlasu, kde mají většinu exponenti zvolení za Fialovu vládní pětikoalici, kde oni to uznávají (se smíchem), píše tady Ondřej Suchan, ředitel zpravodajství Českého rozhlasu, a podepsaný je tady Ondřej Matouš, předseda Rady Českého rozhlasu, takže oni uznávají, že my tam nejsme, oni to uznávají, ale že s tím nebudou nic dělat. Toto je Český rozhlas. A jedinou odpovědí na to je, zrušení koncesionářských poplatků v České televizi a v Českém rozhlasu. Znovu to říkám. Zrušení koncesionářských poplatků v České televizi a Českého rozhlasu. Pakliže by SPD bylo v příštím volebním období ve vládě, což mají voliči v rukou, to já nerozhodnu, tak samozřejmě bude to jeden z bodů zrušení koncesionářských poplatků v České televizi a Českého rozhlasu, převedení na státní příspěvkovou organizaci pod kontrolou Nejvyššího kontrolního úřadu.

Je to jednoduché. Koncesionářské poplatky nejsou ve všech světových demokratických zemích, takže to také je v pořádku udělat tuto změnu. Já vím, že samozřejmě kvičet budou všichni, co jsou tam přisátí a co takhle manipulují ta média ve prospěch pětikoalice, ale ta situace už je úplně neúnosná. To znamená já navrhuji jako šestý bod na program této schůze a byl tady před chvílí ministr kultury Baxa, jenomže tomu je to jedno, toho už jsme se tady ptali několikrát, protože to je pětikoalice, to je ODS, takže té to vyhovuje, když je cenzurovaná opozice, mě by zajímalo, aby se k tomu vyjádřil. Takže navrhuji bod s názvem Situace v Českém rozhlasu.

Přečtěte celý článek