Skandál v Británii: Konžan léta prosazoval práva migrantů, nyní se přiznal ke znásilnění dívky

před 1 týden 26

Čtyřicetiletému Anicetu Mayelovi, původem ze středoafrického Konga, nyní hrozí za znásilnění nezletilé dívky roky vězení, uvádí The Sun. Mayela téměř dvě dekády působil jako aktivista za práva uprchlíků přicházejících do Velké Británie.

ČTĚTE TAKÉ: Británie zrušila víza pro příbuzné ukrajinských uprchlíků. Běženci mohou zůstat jen rok a půl

Reagoval tím na vlastní zkušenost z roku 2004, kdy za pomocí převaděčů ilegálně dorazil do Británie. Podle svých slov mu hrozilo v domovském Kongu smrtelné nebezpečí. Azylovým řízením tehdy neprošel a měl být deportován. Prvnímu termínu vyhoštění se aktivista vyhnul. Mayela tvrdil, že byl zraněn v izolační cele v deportačním středisku v Colnbrooku poblíž Londýna.

Druhý pokus skončil v květnu 2005 pozdvižením, když se na stranu Mayely postavila (kromě jiných) posádka letadla Air France na lince z britského Southamptonu do konžského Brazzaville. Palubní personál nesouhlasil se způsobem, jakým byl Mayela eskortován do letadla. Pracovníci deportačního střediska měli podle svědků Mayelovi svázat nohy páskou a násilím připoutat k sedadlu. Během tahanice Mayela utrpěl zlomeninu ruky.

Aféra si získala značnou pozornost ostrovních médií. V létě téhož roku Mayela nakonec získal povolení k pobytu. Předcházelo tomu emotivní prohlášení Mayelových právních zástupců, podle kterých deportace byla v rozporu s lidskými právy. Ve stejné chvíli britská policie vyšetřovala pracovníky deportačního centra kvůli podezření z napadení.

Po získání povolení se z Mayely stal neúnavný bojovník za práva uprchlíků. Z roku 2005 existuje i slavná fotografie, na níž Mayela stojí před detenčním centrem pro uprchlíky Campsfield House s nápisem „Imigranti nejsou zločinci.“

„Jsem tu, abych podpořil své přátele," řekl tehdy přítomným novinářům. „Byl jsem zavřen tady i v Colnbrooku," vysvětlil motivy svého protestu Mayela.

Migrace zatěžuje britskou pokladnu

Velká Británie je dlouhodobým cílem uprchlíků z celého světa. Agenda spojená s migrací stojí královskou pokladnu kolem 90 miliard korun ročně, přičemž náklady na ubytování čekatelů o azyl v hotelech činí asi 230 milionů korun denně.

Britská vláda již od roku 2022 připravuje návrh o spolupráci v otázce migrantů s africkou Rwandou, uvedla BBC. Dohoda by měla umožňovat deportaci nelegálních uprchlíků z Británie do Rwandy. „Současná situace je neudržitelná a nespravedlivá," odůvodnil vznik dohody britský premiér Rishi  Sunak. Posílání ilegálních migrantů do srdce Afriky zároveň vnímá jako „výhodnou investici,“ upřesnila agentura Reuters.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Migranti znovu míří z Běloruska do Polska

Přečtěte celý článek