Paradox zdravotnictví? Zneužívání bezpoplatkového systému se státu vyplatí, překvapil Dryml

před 1 měsíc 48

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) v pořadu Co na to ministr na CNN Prima NEWS uvedl, že není na čase zvýšit poplatky na pohotovosti. „Pokud pojišťovny nejsou schopny každému občanu České republiky zajistit praktického lékaře a tím pádem v podstatě nemohou jít jinam než do nemocnice, tak je absurdní platit tam poplatek,“ sdělil Válek.

Jeho slovům ale nevěří viceprezident Svazu pacientů ČR Vladimír Dryml. „Ono se něco říká jeden den a druhý den to je jinak. Já mu vůbec nevěřím, je to trochu takový popleta,“ sdělil Dryml v pořadu 360° na CNN Prima NEWS.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Čeští vědci vyvíjí revoluční metodu pro léčbu arytmie. Za půl roku bude hotová, tvrdí doktor

Podotkl, že je zde tlak ze strany České lékařské komory a možná od ředitelů nemocnic, kteří si myslí, že si zvednutím poplatků vylepší svoji finanční situaci. „Chtěl bych varovat, že tím, že se zvýší poplatky, se sníží dostupnost péče, lidé přijdou později a léčba se prodraží. Další stejně důležitá věc, o které se moc nemluví, je to, že se bude zneužívat lékařská záchranná služba, protože lidé si zavolají záchranku a nechají se odvézt do nemocnice. Jeden výjezd stojí 15 tisíc korun. Takže je lepší, když deset procent lidí tu službu ‚zneužije‘ – oni jsou laici, oni nevědí, jestli to zneužívají nebo ne – než abychom jim v tom zabránili a zvyšoval se dál finanční problém,“ řekl Dryml.

Místopředseda sněmovního výboru pro zdravotnictví Tom Philipp (KDU-ČSL) podotkl, že ve zdravotnictví jde o špatně řešitelnou situaci. „Musí se na všem pracovat soustředěně a musí se to dlouhodobě naplánovat. Jde například o zvýšení kompetence sester – zapojit je víc do diagnostiky, do kontroly pacientů,“ sdělil Philipp. Dodal ale, že takové věci se nedají řešit ze dne na den.

Přečtěte celý článek