Maďarský premiér Orbán pogratuloval Putinovi ke znovuzvolení

před 4 týdny 33

foto Ilustrační foto - Maďarský premiér Viktor Orbán (zleva) a ruský prezident Vladimir Putin.

Budapešť - Maďarský premiér Viktor Orbán po zveřejnění oficiálních výsledků prezidentských voleb v Rusku poslal Vladimiru Putinovi dopis, v němž mu pogratuloval ke znovuzvolení. Dnes to podle agentury MTI řekl mluvčí maďarské vlády Bertalan Halasi. Orbán se tak stal jediným důležitým politikem z EU, který Putinovi blahopřál k vítězství ve volbách, jenž podle Západu nebyly svobodné ani spravedlivé.

Orbán dal podle Halasiho najevo spokojenost s tím, že spolupráce mezi Maďarskem a Ruskem je "založena na vzájemném respektu, což umožňuje diskuzi o důležitých tématech i v současné těžké geopolitické situaci". Orbán Putinovi napsal, že Maďarsko stojí na straně míru a že je "přesvědčené, že udržovat dialog je základní podmínkou pro co nejrychlejší zajištění míru". Maďarský premiér šéfa Kremlu ujistil, že Maďarsko je připraveno s Ruskem spolupracovat v oblastech, na které se nevztahují omezení podle mezinárodního práva.

Orbán udržuje s Moskvou spolupráci navzdory tomu, že Rusko už více než dva roky vede válku proti Ukrajině. Maďarská vláda kritizuje protiruské sankce a odmítá Ukrajině posílat zbraně. Až do parlamentních voleb na Slovensku byl Orbán v tomto přístupu v rámci EU osamocen, po návratu k moci loni na podzim je k Rusku vstřícnější i slovenský premiér Robert Fico a jím vedená vláda.

Unijní diplomacie v pondělí k prezidentským volbám v Rusku uvedla, že je provázel "alarmující nárůst porušování občanských i politických práv". Ruští voliči podle EU neměli skutečnou možnost výběru a jen omezený přístup k informacím. EU také dala najevo, že nikdy neuzná výsledky hlasování, které Rusko uspořádalo na okupovaných územích Ukrajiny.

Přečtěte celý článek