Ruská tajná služba FSB oznámila, že zadržela čtyři osoby, které chtěly ruským vojákům bojujícím proti Ukrajině poslat otrávenou humanitární pomoc. Uvedla to agentura TASS s tím, že čtveřice byla součástí buňky Ruského dobrovolnického sboru a jednala pod vedením ukrajinské vojenské rozvědky.

Petrohrad 7:46 14. března 2024

FSB, Ruská federální bezpečnostní služba

FSB, Ruská federální bezpečnostní služba | Zdroj: Fotobanka Profimedia

Podle FSB měli čtyři obyvatelé Petrohradu v plánu silně jedovatou látkou otrávit potraviny určené pro vojáky na frontě a obyvatele „nových území Ruska“. Tak ruská oficiální místa nazývají části Ukrajiny, které Rusko okupuje v důsledku své agrese vůči sousední zemi.

Členové buňky, přívrženci krajní pravice, údajně také v Petrohradu a Leningradské oblasti zkoumali objekty kritické infrastruktury s cílem podniknout proti nim útoky. Zadrženým hrozí deset až dvacet let vězení za účast na činnosti teroristické organizace. Informace FSB nelze nezávisle ověřit.

Podle ruských zákonů je Ruský dobrovolnický sbor teroristickou organizací. Jde o skupinu bojující na straně Ukrajiny, kterou tvoří Rusové. Společně s oddíly Legií Svobody Rusku podnikají výpady z ukrajinského území do příhraničních regionů Ruska a různé diverzní akce.

ČTK

Nejčtenější

Nejnovější články

  1. Nejvyšší čas na mír, vyzval Rusko Guterres a desítky zemí. Von der Leyenová dorazila do Kyjeva

  2. Ruský dobrovolnický sbor ‚teroristů‘ spřádal plány na otravu vojáků. FSB zadržela čtyři lidi

  3. ONLINE: Po ruském útoku na Kryvyj Rih zemřelo pět lidí, oznámily úřady. Rakety poškodily asi 400 bytů

  4. MEDIAN: Volby by v únoru vyhrálo ANO s 31 procenty. SOCDEM i KSČM by přeskočily lidovce

  5. Mají 360 slov pro sníh, některá z nich už ale nemohou použít. Klimatická změna ovlivňuje jazyk Sámů

  6. Banky v únoru poskytly hypotéky za víc než 15 miliard korun. Meziročně je to dvojnásobek

Aktuální témata

Webbův teleskop, Inflace, Petr Pavel, Nejbohatší člověk na světě, Vesmírný teleskop Jamese Webba, Ukrajina online, Jak ušetřit na energiích, Rusko, Ukrajina, Vladimir Putin, Volodymyr Zelenskyj, Volební průzkumy, Koronavirus, Film, Statistika nehod, Můj rozhlas, Vinohradská 12, Počasí, Miloš Zeman, Andrej Babiš, Zprávy z domova, Zprávy ze světa, MS hokej 2023

Doporučujeme