Slováci ve sbírce na munici pro Ukrajinu vybrali přes 1,2 milionu eur. Částka dál stoupá

před 2 týdny 29

Občanské družení Mír Ukrajině dokázalo ve sbírce na podporu české iniciativy nákupu munice pro Ukrajinu vybrat za 41 hodin milion eur (přes 25 milionů korun). Částka navíc rychle stoupá a ve čtvrtek dopoledne už překročila 1,2 milionu. Sbírku založili v úterý s tím, že kabinet slovenského premiéra Roberta Fica se do českého programu zapojit nehodlá.

„S odepřením pomoci válkou zmítanému sousedovi se odmítáme smířit. Pojďme ukázat, že o tom nerozhodují jen oni. Jsme přesvědčeni, že postoj vlády nereprezentuje většinu občanů. Jsme si jisti, že my, obyvatelé a obyvatelky Slovenska, pomoci chceme a dokážeme,“ napsali autoři výzvy. Dodali, že do české iniciativy na nákup munice se zapojily více než dvě desítky zemí.

Začali jsme 16. 4. 2024 v 7:00 SEČ na 0 eurech. O 41 hodin později 18. 4. v 0:25 jsme překročili jeden milion eur. Přepisuje se historie… tohle měla dělat vláda, ale udělali jsme to my, občané Slovenska,“ uvedli potom v noci na čtvrtek na Facebooku. Dopoledne už částka překročila 1,2 milionu eur.

speechless .. ❤️ Za Vašu a našu slobodu! 41 hodín to trvalo .. od 16.4. 2024 7.00 SEČ do 18.4. 2024 00.25 SEČ Good job Slovakia! pic.twitter.com/jTATxllnZH

— Mier Ukrajine civil initiative Peace for Ukraine (@MierUkrajine) April 17, 2024

Sbírku podpořili například Michal Kocák, bývalá herečka a diplomatka Magda Vášáryová, herečky Táňa Pauhofová a Kamila Magálová nebo účastník Slovenského národního povstání stoletý Otto Šimko.

Nynější slovenská vláda po svém loňském nástupu do úřadu zastavila vojenskou pomoc Ukrajině ze státních zásob, komerční dodávky dál podporuje. Kabinet se rozhodl pomáhat Ukrajině již jen například humanitárně či odminovacími systémy slovenské produkce. Na jeden takovýto stroj se dříve na Slovensku složili také lidé a instituce ve sbírce.

Přečtěte celý článek