Slovenská cesta? Demokratické strany u nás stále mají šanci uspět, riziko nového Babišistánu je ale značné

před 3 týdny 42

Výsledek parlamentních i prezidentských voleb na Slovensku je úspěchem proruských, nacionalistických a autoritářských sil. V Moskvě vítězství Pellegriniho a potažmo Fica řádně oslavili. V Česku pak Babiš i Okamura pohlížejí na Slovensko s reálnými nadějemi, že se i u nás kyvadlo voličských nálad vrátí do polohy, jež jim bude příznivá.

Kolega Dan Hrubý přišel ve svém textu v tomto čísle měsíčníku FORUM 24+ se zajímavým termínem: Mýtus nespokojeného voliče pětikoalice. Podle něj není situace pro vládní strany tak drsná, jak se někdy zdá z médií, neboť celková struktura rozdělení české politické veřejnosti je v podstatě stále stejná. Jistě, dosavadní průzkumy ohledně nízké popularity vlády a dominance Babišova hnutí ANO nelze brát jako fatální danost. Jsou to pouze průzkumy. Ale riziko, že se Česká republika opět překlopí ze západní a liberální země do nového temného Babišistánu, je značné. Stačí totiž málo. A nesmíme zapomínat, že současná pětikoalice sestavila v roce 2021 současnou vládní většinu jen díky milionu propadlých hlasů menších antiliberálních stran.

Tři skupiny nespokojených

Pojďme se podívat na jeden podrobnější průzkum, který mapuje možné směřování voličů stran současné české vlády. Agentura STEM jej provedla v únoru pro Spolek pro podporu liberální demokracie. Podle tohoto průzkumu je nespokojených voličů vlády zhruba milion a nyní by určitě polovina z nich svoji stranu volila znovu. Vládní strany volilo 28 % oprávněných voličů, tedy 28 % z celé dospělé…

Přečtěte celý článek