Téměř polovina odborníků slovenského Fondu pro podporu umění hrozí demisí. Ve společném prohlášení reagují na změny, které navrhují poslanci vládní koalice. Tvrdí, že povedou k zestátnění veřejnoprávního fondu. Slovenská národní strana chystané změny vysvětluje tím, že fondy prý při rozdělování peněz nerozhodují spravedlivě.

Od stálého zpravodaje Bratislava 11:27 20. dubna 2024

Diváci v hledišti

Slovenská koalice chystá zásahy do Fondu pro podporu umění (ilustrační foto) | Foto: Michaela Danelová | Zdroj: iROZHLAS.cz

Demisi je připraveno podat přes 130 členů odborných komisí ze 300. Ve Fondu pro podporu kultury rozdělují peníze hudebníkům, knihovnám, galeriím, divadlům nebo časopisům.

Strana SNS navrhuje, že by jejich role byla pouze poradní. Rozhodoval by orgán, kam by většinu členů podle svého uvážení jmenovala ministryně kultury.

Předseda rady fondu Dušan Buran to označil za destrukci instituce. Politici vládní strany SNS už dřív naznačili, že chtějí skrz fond určovat, kdo peníze dostane.

Ladislav Novák

Nejčtenější

Nejnovější články

  1. Polská vláda oznámila další chystané změny v diplomacii. Chce se vrátit k nehlášeným kontrolám

  2. Slovenská koalice chystá zásahy do Fondu pro podporu umění. Desítky odborníků hrozí demisí

  3. ‚Jděte do pr**le.‘ Sochař Černý bránil v televizi své motýly na obchodním domě Máj v Praze

  4. Politické vedení Hamásu by mohlo odejít z Kataru. Země zvažuje přehodnocení své pozice prostředníka

  5. Ženy k více dětem nepřimějí daňové slevy manželů. Potřebují ulehčit s péčí, tvrdí výzkumnice Kalíšková

  6. O květiny z českých farem roste zájem. Pro část lidí je to ale stále luxusní zboží, stěžuje si sdružení

Aktuální témata

Webbův teleskop, Inflace, Petr Pavel, Nejbohatší člověk na světě, Vesmírný teleskop Jamese Webba, Ukrajina online, Jak ušetřit na energiích, Rusko, Ukrajina, Vladimir Putin, Volodymyr Zelenskyj, Volební průzkumy, Koronavirus, Film, Statistika nehod, Můj rozhlas, Vinohradská 12, Počasí, Miloš Zeman, Andrej Babiš, Zprávy z domova, Zprávy ze světa, MS hokej 2023

Doporučujeme