PŘEHLEDNĚ: Velké drama ve druhém kole. Vše o prezidentských volbách na Slovensku

před 1 měsíc 66

V souladu s volebním zákonem vyhlásil termín prezidentských voleb předseda Národní rady Peter Pellegrini, který shodou okolností rovněž kandiduje. Slováci chodí k volbám v jediný den, a to v sobotu.

  • První kolo: sobota 23. března 2024
  • Případné druhé kolo: sobota 6. dubna 2024

Co najdete v článku

Druhé kolo se koná v případě, že v prvním kole nezíská žádný kandidát nadpoloviční většinu platných hlasů. Na Slovensku probíhá přímá volba prezidenta od roku 1999 a vítěz byl vždy zvolen až ve druhém kole.

Volební místnosti – kde volit

  • Otevírací doba volebních místností: od 7:00 do 22:00

Volič může volit pouze ve volební místnosti, kde je zapsán na seznamu voličů podle místa trvalého bydliště. Pokud chce volit v jiné volební místnosti, musí si zažádat o vydání hlasovacího průkazu.

Ihned po uzavření volebních místností začíná sčítání hlasů. Výsledky voleb budou zveřejněny během noci. Ve druhém kole je sčítání hlasů ještě rychlejší, v posledních prezidentských volbách na Slovensku byl vítěz známý už tři hodiny po skončení hlasování.

Volby ze zahraničí

V prezidentských volbách nelze volit poštou ze zahraničí, možnost korespondenční volby na Slovensku se vztahuje pouze na parlamentní volby. Pokud se chcete voleb účastnit a žijete v zahraničí, musíte se dostavit do volební místnosti na území Slovenska.

Občan s trvalým pobytem na Slovensku: Může volit ve volební místnosti pouze v místě trvalého pobytu. Pokud chce volit jinde, musí si zažádat o hlasovací průkaz.

Občan bez trvalého pobytu na Slovensku: Může volit v jakékoliv volební místnosti na území SR. Volební komisi se prokáže platným cestovním pasem a čestným prohlášením o trvalém pobytu v cizině.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Tip pro Slováky v ČR. Jak volit prezidenta ze zahraničí? Tento postup se vyplatí

Korespondenční volba by přitom mohla s výsledky prezidentských voleb zamávat. V posledních parlamentních volbách hlasovalo poštou přes 58 tisíc Slováků.

Jak žádat o hlasovací průkaz

Hlasovací průkaz umožňuje voliči hlasovat ve volební místnosti mimo místo trvalého pobytu. O vydání hlasovacího průkazu si můžete požádat pro první i druhé kolo voleb prezidenta, a to v obci svého trvalého pobytu.

Osobně žádejte nejpozději poslední pracovní den přede dnem voleb (pro 1. kolo 22.03.2024, pro 2. kolo 05.04.2024) v úředních hodinách obce. Voličský průkaz obdržíte ihned na místě.

Písemně nebo elektronicky žádejte tak, aby žádost byla obci doručena nejpozději 15 pracovních dnů přede dnem voleb (pro 1. kolo 04.03.2024, pro 2. kolo 14.03.2024). Následně vám obec zašle hlasovací průkaz na vámi uvedenou adresu.

Žádost o hlasovací průkaz musí obsahovat tyto údaje:

  • jméno a příjmení
  • rodné číslo
  • státní příslušnost
  • adresa trvalého pobytu (obec, ulice, číslo domu)
  • adresa pro doručení hlasovacího průkazu

O hlasovací průkaz můžete žádat také prostřednictvím zplnomocněné osoby.

Hlasovací průkaz je platný pouze pro den konání voleb, který je na něm uvedený. Pokud chcete hlasovat s průkazem v obou kolech prezidentských voleb, musíte si zažádat o hlasovací průkazy pro obě kola. Hlasovací průkaz předložíte volební komisi spolu s občanským průkazem.

Kandidáti na slovenského prezidenta 2024

Kandidaturu na prezidenta Slovenska oznámilo 11 zájemců v čele s Pellegrinim, Korčokem a Harabinem. Současná prezidentka Zuzana Čaputová se nebude ucházet o mandát ve druhém volebním období. Ke 30. lednu 2024 se uzavřel příjem kandidátek, a tím pádem už do prezidentské kampaně nenaskočí další zájemci.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Kdo nahradí Čaputovou? Mezi možnými kandidáty se rýsuje jasný favorit

Peter Pellegrini

  • Narodil se 6. října 1975 v Banské Bystrici.
  • Do prezidentských voleb byl nominován poslanci.
  • V současné době působí jako předseda Národní rady a předseda vládní strany Hlas.
  • V letech 2018 až 2020 byl premiérem Slovenska.
  • Stranu Hlas založil v roce 2020 poté, co skončil ve straně Smer Roberta Fica.
  • Patří mezi dva kandidáty s největší nadějí na postup do druhého kola.
  • Podporují ho strany Hlas a Smer.

Ivan Korčok

  • Narodil se 4. dubna 1964 v Banské Bystrici.
  • Pro kandidaturu nasbíral podpisy občanů.
  • Roky působil jako diplomat na různých velvyslanectvích (např. v Německu, Švýcarsku a USA).
  • Pracoval také jako člen delegace při vyjednávání o vstupu do NATO nebo zmocněnec vlády při předsednictví Slovenska v Radě EU.
  • V letech 2020–2021 byl ministrem zahraničí ve vládě Igora Matoviče, během vládní krize podal Korčok demisi.
  • S Pellegrinim se přetahuje o čelo volebních průzkumů.
  • Podporuje ho SaS a Progresívne Slovensko.

Štefan Harabin

  • Narodil se 4. května 1957 v obci Ľubica pri Kežmarku.
  • Působil jako soudce a následně předseda Nejvyššího soudu.
  • V letech 2006 až 2009 byl ministrem spravedlnosti ve vládě Roberta Fica.
  • Je kritikem Evropské unie.
  • Na prezidenta kandidoval už v roce 2019, kdy obsadil 3. místo se 14,34 % hlasů.
  • V průzkumech je zatím s velkým odstupem třetí.

Další kandidáti na prezidenta

Andrej Danko – místopředseda parlamentu, od roku 2012 předseda strany SNS.

Patrik Dubovský – historik a archivář, pracuje jako vědecký pracovník Ústavu paměti národa.

Krisztián Forró – podnikatel a politik, od roku 2021 předseda strany Aliancia.

Marian Kotleba – bývalý poslanec a krajně pravicový politik, předseda Ľudovej strany Naše Slovensko. Na prezidenta kandidoval už v roce 2019, kdy získal 10,39 % hlasů.

Ján Kubiš – diplomat, v letech 2006 až 2009 byl ministrem zahraničí ve vládě Roberta Fica.

Igor Matovič – bývalý podnikatel, premiér v letech 2020 až 2021, poté ministr financí ve vládě Eduarda Hegera.

Milan Náhlik – bývalý policista, který v minulosti kandidoval do parlamentu za stranu Hlas.

Róbert Švec – politik a předseda strany Slovenské Hnutie Obrody, na prezidenta kandidoval už v roce 2019, kdy získal 0,3 % hlasů.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: K „útoku“ na ministryni Šimkovičovou se hlásí Matovič. Ukázal video z incidentu

Volební průzkumy

Podle posledních volebních průzkumů jsou favority na příští hlavu státu Peter Pellegrini a Ivan Korčok. Průzkum agentury Focus z ledna odhaduje, že by v prvním kole získal Pellegrini 38,1 % hlasů a Korčok 35,6 % hlasů. Průzkum agentury AKO z února favorizuje naopak Korčoka s 39 % proti 37,2 % hlasů Petera Pellegriniho. Konečně NMS Market Research Slovakia v únoru ukázal, že Korčok s 35,8 % hlasů mírně vede před Pellegrinim, který by získal 34,6 % hlasů.

Na třetím místě se ve všech průzkumech umisťuje Štefan Harabin se zhruba desetiprocentní podporou. Z ostatních kandidátů měl nejvyšší podporu Igor Matovič ve výzkumu NMS Market Research, kde dosáhl na 6,6 %.

V každém případě to vypadá na velmi vyrovnaný souboj ve druhém kole voleb.

Volební účast

Přímá volba prezidenta probíhá na Slovensku od roku 1999. V tomto roce byla také rekordní volební účast, a to 73,8 % v 1. kole a 75,4 % ve 2. kole. V dalších letech už zájem Slováků o volbu prezidenta povážlivě klesnul. V poslední volbě v roce 2019 se k urnám dostavilo 48,7 % voličů v prvním kole a 41,7 % ve druhém.

Volební systém

Od roku 1999 prezidenta na Slovensku volí přímo občané. Volba probíhá dvoukolovým většinovým systémem. Ke zvolení tak kandidát potřebuje získat nadpoloviční většinu platných hlasů oprávněných voličů. Pokud v prvním kole neobdrží většinu hlasů ani jeden z kandidátů, postupují do druhého kola dva s nejvyšším počtem hlasů. Druhé kolo se koná s odstupem 14 dnů. Doposud se ve všech prezidentských volbách na Slovensku rozhodlo o vítězi až ve druhém kole.

Kdo může volit prezidenta Slovenska

Volební právo má každý občan Slovenské republiky, který nejpozději v den konání voleb dovrší věk 18 let. Stejné pravidlo platí pro druhé kolo. To znamená, že někteří voliči se nemohou účastnit prvního kola, ale druhého už ano.

Překážkou pro právo volit je zákonem stanovené omezení osobní svobody z důvodu ochrany veřejného zdraví, nestanoví-li jinak zvláštní zákon v době pandemie.

Kdo může kandidovat na prezidenta Slovenska

Na prezidenta Slovenské republiky může kandidovat občan SR, který nejpozději v den voleb dovršil věk 40 let. Nesmí být:

  • zbaven způsobilosti pro právní úkony
  • ve výkonu trestu odnětí svobody
  • pravomocně odsouzený za úmyslný trestný čin

Pro kandidaturu na prezidenta musí získat podpisy minimálně:

  • 15 tisíc oprávněných voličů nebo
  • 15 poslanců Národní rady

Mandát prezidenta a inaugurace

Prezident Slovenska je volen na pět let. Funkci může vykonávat maximálně dvě po sobě jdoucí volební období. Současné prezidentce Zuzaně Čaputové končí mandát v červnu 2024. Začátek funkčního období nové hlavy státu se odvíjí ode dne inaugurace, oficiální ceremonie, během níž prezident skládá slavnostní slib do rukou předsedy Ústavního soudu před poslanci Národní rady.

Minulé prezidentské volby 2019

V minulých prezidentských volbách zvítězila ve druhém kole Zuzana Čaputová s 58,4 % hlasů nad Marošem Šefčovičem s 41,6 % hlasů. Právnička a občanská aktivistka Čaputová ovládla už první kolo voleb, kdy získala 40,6 % hlasů. Eurokomisař Šefčovič postoupil pouze s 18,7 % hlasů. V prvním kole se výrazněji prosadili ještě soudce Nejvyššího soudu Štefan Harabin (14,4 %) a krajně pravicový politik Marian Kotleba (10,4 %).

Bývalí prezidenti Slovenska

Michal Kováč 1993–1998
Rudolf Schuster 1999–2004
Ivan Gašparovič 2004–2014
Andrej Kiska 2014–2019
Zuzana Čaputová 2019 – dosud

Přečtěte celý článek