Slovenská sněmovna nebude po obstrukci jednat o odvolání ministryně

před 2 měsíce 70

foto Ilustrační foto - Ustavující schůze slovenské sněmovny po zářijových parlamentních volbách, 25. října 2023, Bratislava, Slovensko. Poslankyně Martina Šimkovičová.

Bratislava - Slovenská sněmovna nebude dnes na mimořádné schůzi jednat o návrhu opozice na odvolání ministryně kultury Martiny Šimkovičové. Zahájení jednání zablokovali pomocí opakované obstrukce vládní poslanci. Předseda parlamentu Peter Pellegrini pak dopoledne v souladu s jednacím řádem tuto schůzi ukončil.

K zahájení parlamentní schůze je potřeba, aby v jednacím sálu sněmovny byla nadpoloviční většina poslanců, což se zjišťuje prostřednictvím hlasovacího zařízení. Poslanci vládních stran pokus opozice vyvolat jednání o vyslovení nedůvěry Šimkovičové až na výjimky ignorovali, nepřišli ale ani všichni zástupci opozice. Ta nemá v Národní radě dostatek hlasů na zahájení schůze ani na odvolaní člena kabinetu premiéra Roberta Fica.

Parlamentní obstrukce nejsou na Slovensku novinkou. V předchozím volebním období podobně postupovala většina poslanců například při návrzích Ficovy strany Směr-sociální demokracie, která byla tehdy v opozici a opakovaně chtěla na mimořádných schůzích parlamentu jednat o různých tématech.

Opoziční hnutí Progresivní Slovensko a strana Svoboda a Solidarita návrh na odvolání Šimkovičové zdůvodnili tím, že je nekompetentní, chce politicky ovládnout nezávislé kulturní instituce a má diskriminační a homofobní výroky. Ministryně se zastal například Fico, který řekl, že Šimkovičová má "suverénní, slovenské, zdravé názory".

Přečtěte celý článek