Slovenská sněmovna ukončila rozpravu ke změnám v trestním právu, bude hlasovat

před 2 měsíce 99

foto Ilustrační foto - Schůze slovenské sněmovny, 25. října 2023, Bratislava, Slovensko.

Bratislava - Slovenská sněmovna dnes dopoledne ukončila měsíc trvající rozpravu k vládnímu návrhu změn v trestním právu. O materiálu, který kritizují opozice, prezidentka Zuzana Čaputová a také evropské instituce, budou poslanci hlasovat ještě dnes. Vládní strany mají ve sněmovně dostatek hlasů na schválení předlohy a rovněž na prolomení případného veta hlavy státu. Hlasování patrně potrvá delší dobu, protože poslanci, zejména ti opoziční, podali dohromady na 50 pozměňovacích návrhů.

Kabinet premiéra Roberta Fica prosazuje snížení trestních sazeb za korupci či hospodářskou kriminalitu, dále zkrácení promlčecích lhůt trestných činů či zrušení elitního útvaru prokuratury (ÚSP). Potřebu těchto změn vláda zdůvodňuje nastavením trestním sazeb na evropskou úroveň a podjatostí ÚSP.

Podle opozice je cílem předlohy dosáhnout beztrestnosti pro stíhané lidi, kteří jsou blízcí vládním stranám. ÚSP vykonává dozor také nad kauzami z doby dřívějšího vládnutí Ficovy strany Směr-sociální demokracie (Směr-SD), ve kterých bylo obviněno nebo již odsouzeno několik desítek lidí. Mezi nimi jsou kromě jiných soudci, podnikatelé, někdejší vedení a pracovníci různých institucí včetně bezpečnostních složek státu. Na soudní proces čeká například obžalovaný bývalý policejní prezident a nyní poslanec Směru-SD Tibor Gašpar, kterému podle opozice novela trestního zákoníku rovněž pomůže.

Právě Gašpar na poslední chvíli předložil své další pozměňovací návrhy k vládnímu materiálu, kterými chce prosadit například zpřísnění trestů mimo jiné za podvody s penězi Evropské unie či za krácení cla, které je příjmem unijního rozpočtu. Jeho návrh na rozdíl od vládního materiálu už nepočítá s tím, že by soudy měly přednostně ukládat tresty domácího vězení místo trestu odnětí svobody. Naopak zvýšit by se měla ochrana soudců před stíháním v případě, že jsou podezřelí ze svévolného rozhodování.

Úřad evropského veřejného žalobce (EPPO) v prosinci uvedl, že vládní návrh změn v trestním právu na Slovensku znamená vážné nebezpečí narušení právního státu. V lednu pak Evropský parlament schválil kvůli chystaným změnám vůči Slovensku kritickou rezoluci.

Vládní koalici kvůli obstrukci opozice nevyšel plán zrušit ÚSP už k polovině ledna. Nově počítá s březnovým termínem. Kvůli opozičním obstrukcím vládní většina omezila délku parlamentní rozpravy v prvním i ve druhém čtení. Opozice na protest proti změnám v trestním právu svolává od prosince demonstrace, kterých se opakovaně účastnily tisíce lidí.

Přečtěte celý článek