Slovensko padá do vlivu Moskvy. Za rok půjde o Česko.

před 3 týdny 36

Slovensko se vyslovilo. V prezidentské volbě tamní voliči poslali do prezidentského paláce Petra Pellegriniho, kandidáta proruské vlády Roberta Fica. Byl to v podstatě stejný konflikt mezi dvěma světy, jaký proběhl před rokem u nás, jen s opačným výsledkem. Prozápadní část společnosti se ve vítězství Petra Pavla ukázala jako silnější a sázka Andreje Babiše na strach z války a vykreslování oponenta jako válečného štváče v Česku nezafungovala. Na Slovensku většina voličů uvěřila absurdnímu bludu, že solidní diplomat Korčok chce jejich zemi zatáhnout do války.

Podobný střet probíhá v různých variantách v mnoha zemích. Současný kurz České republiky výrazně přispívá k obraně svobodného světa před světem temného autoritářství. Iniciativa české vlády a českého prezidenta za náboje pro Ukrajinu, k níž se připojila již řada zemí, přinesla Česku význam a vliv. Slovensko se naopak rozhodlo zařadit k podezřelé periferii západní civilizace po boku Orbánova Maďarska. Možná si většina Slováků skutečně myslí, že tím obměkčí diktátora v Moskvě. Možná někteří z nich dokonce Putina obdivují, protože se chová jako silák. Přihlásili se tak ke světu necivilizovanému, v němž platí právo silnějšího a v němž lež vítězí nad pravdou.

Je velmi smutné, že tento střet se nyní promítá takřka do všech důležitých témat. Pro nás je perspektivně klíčová otázka, zda mohou slovenské volby sloužit jako recept na úspěch pro našeho hlavního populistického predátora Andreje Babiše. Upozorňuje na to náš slovenský spolupracovník Peter Vavro v titulním článku…

Přečtěte celý článek