Slovensko posiluje bezpečnost. ‚Zdržuje se tu člen organizace, která spolupracuje s IS,‘ tvrdí ministr

před 1 měsíc 38

Slovensko po pátečním teroristickém útoku u Moskvy, ke kterému se přihlásila teroristická organizace Islámský stát, posílí bezpečnostní opatření. Stupeň teroristického ohrožení zatím nezměnilo. Novinářům to po pondělním jednání bezpečnostní rady státu řekl ministr vnitra Matúš Šutaj Eštok. Podle opoziční strany Svoboda a Solidarita souvisí jednání se snahou vládní koalice, aby Pellegrini vyhrál nadcházející rozhodující kolo prezidentských voleb.

Bratislava 21:16 25. března 2024

profimedia-081627237_240325-203210_trs.jpg

Slovenské úřady zatím ponechaly riziko teroristického ohrožení na druhém stupni ze čtyřdílné škály (archivní foto) | Zdroj: Profimedia

Slovenská policie posílí hlídky na velkých společenských akcích spojených s bohoslužbami a také například v obchodních domech. Ministr to zdůvodnil tím, že zemi čekají velikonoční svátky a že útok v Rusku byl motivován nábožensky. Slovenské úřady zatím ponechaly riziko teroristického ohrožení na druhém stupni ze čtyřdílné škály.

Korčok sice vyhrál ‚zahřívací‘ první kolo, Pellegrini se ho ale bude snažit vykreslit jako ‚kandidáta války‘

Číst článek

Podle ministra je na Slovensku zadržován muž původem Tádžikistánu, který je členem organizace, jež spolupracuje s Islámským státem. Doplnil, že cizinec neměl napojení na krajany, kteří útočili v koncertní síni v Krasnogorsku na předměstí Moskvy.

Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD) uvedl, že muž se na Slovensko dostal v roce 2022 z Ukrajiny, byť v informačních systémech byl označen jako riziková osoba. Později se dostal do Německa, odkud byl letos vyhoštěn zpět na Slovensko. Umístěn je v jednom ze záchytných táborů a probíhá řízení o jeho vyhoštění ze Slovenska, protože má trvalý pobyt na Ukrajině.

Válka na Ukrajině nemá vojenské řešení, míní šéf slovenské diplomacie Blanár

Číst článek

Pellegrini stejně jako jeho stranický kolega a ministr vnitra na dotazy novinářů popřel, že by jednání bezpečnostní rady státu souviselo s kampaní před rozhodujícím druhým kolem voleb hlavy státu. To se uskuteční 6. dubna a Pellegrini v něm bude o hlasy voličů soupeřit s vítězem sobotního prvního kola Ivanem Korčokem.

Opačný názor než Pellegrini a Šutaj Eštok zastává opozice Svoboda a Solidaria (SaS).

„Peter Pellegrini si zřejmě myslí, že zneužívání strachu mezi občany mu zajistí funkci prezidenta. Absurdní kroky vlády a strany Hlas s dnešní tiskovou konferencí Pellegriniho a Eštoka po jednání bezpečnostní rady nasvědčují tomu, že ostrá kampaň plná dezinformací a strašení právě začala,“ napsal v pondělním prohlášení předseda SaS Branislav Gröhling.

ČTK

Přečtěte celý článek