Slovenský diplomat Miroslav Wlachovský: Číše české trpělivosti přetekla. A já to chápu

před 1 měsíc 34

Miroslav Wlachovský byl dlouholetým slovenským diplomatem, velvyslancem ve Velké Británii nebo v Dánsku. Působil také jako poradce dvou slovenských premiérů: Mikuláše Dzurindy (2001–2003) a Eduarda Hegera (2022–2023). V úřednické vládě premiéra Odóra (květen–říjen 2023) zastával post ministra zahraničí. Nyní pracuje v globálním think-tanku GLOBSEC Policy Institute, jenž se zabývá mezinárodní politikou a bezpečností.

S jakou nadějí anebo skepsí hledíte ke slovenským prezidentským volbám (první kolo se koná 23. března; pozn. red.)?

Už pošesté nás čekají přímé volby prezidenta, tentokrát v době, kdy je situace na Slovensku mimořádně napjatá a vyhrocená. Kandidátem vládní koalice, respektive dvou největších vládních stran je předseda parlamentu Peter Pellegrini. Ten také vede v průzkumech veřejného mínění, ale jeho náskok se s blížícím se datem voleb zmenšuje, když ho dohání bývalý ministr zahraničí Ivan Korčok. Ten je občanským kandidátem. To znamená, že ho nenominovaly politické strany, ale přímo občané svými podpisy. Tito dva kandidáti mají tedy přibližně stejnou podporu. Za nimi se s odstupem objevuje v průzkumech Štefan Harabin, bývalý předseda Nejvyššího soudu a ministr spravedlnosti za HZDS v první vládě Roberta Fica. Celkově velmi zvláštní postava.

Ivan Korčok je občanským kandidátem podobně jako dva poslední prezidenti: Andrej Kiska a Zuzana Čaputová. To by mohlo napovídat, že většina slovenských voličů upřednostňuje, aby úřad prezidenta zastával právě občanský a nadstranický kandidát…

Taková naděje skutečně existuje a Ivan Korčok má reálnou…

Přečtěte celý článek