Smrtelný výstřel před soudem. Obvinění z neúmyslného zabití čelí herec Baldwin i zbrojířka

před 2 měsíce 52

před 11 mminutami|Zdroj:

Reuters

,

ČTK

,

The New York Times

,

Rolling Stone

V roce 2021 při natáčení westernu Rust došlo ke smrtelnému výstřelu. Ani o víc než tři roky později není jasno, kdo může za smrt kameramanky snímku. Žalobě nyní před soudem čelí zbrojířka Hannah Gutierrezová-Reedová, zatímco její právník ji označil za obětního beránka tragédie. Trest za neúmyslné zabití hrozí stále rovněž herci Alecu Baldwinovi, který zároveň western dotočil coby jeho hlavní hvězda.

Drama Rust vypráví o sirotkovi, který se spolu se svým dědečkem stane psancem. Sirotek je totiž odsouzen k trestu smrti za náhodné zabití rančera. Anotace filmu zní jako smutná ironie vzhledem k incidentu, který do natáčení zasáhl 21. října 2021. Došlo k němu při zkoušení záběrů přestřelky na place.

Hvězda snímku Alec Baldwin v rámci role vystřelil z revolveru (Colt ráže .45 Long Colt), jenže v rekvizitě byl ostrý náboj. Střela zasáhla režiséra Joela Souzu do ramene, nešlo ale o smrtné zranění. Kameramanka Halyna Hutchinsová, jíž se také kulka nevyhnula, už takové štěstí neměla. Po převozu do nemocnice zemřela.

Šlo o první takový případ od roku 1993, kdy zemřel herec Brandon Lee poté, co ho při natáčení gotického thrilleru Vrána postřelil jeden z představitelů filmových gangsterů. (Také jeho otce, hvězdu akčních filmů Bruce Leeho, zastihla poslední hodinka o dvacet let dříve při filmování. Nešlo o střelbu, nicméně přesná příčina smrti není jasná.)

Ranč u Santa Fe, kde se natáčel film Rust

Bezpečnost brala jako nepovinnou, tvrdí žaloba

Smrt Halyny Hutchinsové klasifikovalo vyšetřování jako nehodu. Neprokázalo se, „že by střelná zbraň byla na místě záměrně nabita ostrými náboji“ a chybí „zjevný úmysl způsobit zranění nebo smrt“. Zodpovědnosti za neúmyslné zabití čelí dva lidé: herec Alec Baldwin a zbrojířka Hannah Gutierrezová-Reedová.

Verdikt v případu zazní u soudu v Novém Mexiku, protože se natáčelo na ranči u města Santa Fe. Na bezpečnost zbraní měla dohlížet nyní sedmadvacetiletá Hannah Gutierrezová-Reedová. Ta za svého profesního mentora označuje nevlastního otce, uznávaného hollywoodského zbrojíře Thella Reeda. Ženiny obhájci se postavili proti vykreslení své klientky jako někoho, kdo začal používat Reedovo příjmení v době, kdy „se snažil získat uznání“ ve filmovém průmyslu.

Podle žalobce právě Hannah Gutierrezová-Reedová na natáčení donesla ostré náboje, což už téměř století předpisy zakazují. Její práci státní zástupce Jason J. Lewis označil za nedbalou a neprofesionální, protože „přistupovala k bezpečnostním protokolům, jako by byly nepovinné, a ne jako by životy lidí závisely na tom, zda svou práci dělá správně“. Vyšetřovatelé na místě našli dalších pět ostrých nábojů. Jak se tam dostaly, by měl pomoci objasnit soud.

Zbrojířka z natáčení filmu Rust Hannah Gutierrezová-Reedová

Hannah Gutierrezová-Reedová vinu nepřiznala. Vyšetřovatelům tvrdila, že zkontrolovala každý náboj v rekvizitě, nicméně přála by si, aby „je zkontrolovala ještě víc“. Její právníci mluví o přepracovanosti zbrojířky kvůli chaotické nízkorozpočtové produkci. Bez odezvy prý také zůstaly její žádosti o dodatečné školení týkající se střelných zbraní.

Zmáčkl Baldwin spoušť? Zní zásadní otázka

Právní zástupci Hannah Gutierrezové-Reedové rovněž poukazují na podíl herce Aleca Baldwina. Tvrdí, že porušil základní pravidla bezpečnosti při zacházení se zbraněmi, když namířil revolver na člověka a stiskl spoušť.

Obvinění proti Baldwinovi, jenž se na filmu podílí i jako producent, prokuratura stáhla loni v dubnu, v letos v lednu si ale vyslechl nové obvinění (souzen je v samostatném procesu). Opírá se o závěry nezávislých forenzních expertů. Podle nich herec při nácviku scény musel spoušť stisknout, aby střela ze zbraně vyšla. Takový závěr potvrdily už dříve i testy FBI.

Tisková konference okresní prokuratury po neúmyslném výstřelu během natáčení filmu Rust (2021)

Baldwin naopak tvrdí, že při manévrování s revolverem se spouště nedotkl. A že když v osudný den vzal do ruky zbraň, bylo mu řečeno, že není nebezpečná. Obviněný herec měl na začátku února absolvovat slyšení před soudem, osobně se nakonec nedostavil, jeho obhájci místo toho doručili dokument, v němž trvá na své nevině.

V případě odsouzení hrozí Baldwinovi až osmnáct měsíců vězení. S původní obžalobou se pojil minimálně pětiletý trest, přísnější zákon ale vstoupil v platnost až po střelbě, tedy se na tento případ nakonec nevztahuje.

Došlo už na trest i dohodu

„Snaží se všechnu vinu svalit na (v době střelby) čtyřiadvacetiletou Hannah, protože je snadným terčem, nejméně vlivnou osobou na place,“ uvedl v úvodní řeči na Baldwinovu adresu právník zbrojířky Jason Bowles. Není příliš pravděpodobné, že by herec v případě Gutierrezové-Reedové před porotou vypovídal.

Očekává se, že soudní proces potrvá zhruba dva týdny. I Gutierrezová-Reedová si může vyslechnout rozsudek až ve výši osmnácti měsíců nepodmíněně, a to hned dvakrát. Kromě případu neúmyslného zabití také za manipulaci s důkazy, protože údajně krátce po střelbě předala jednomu ze členů štábů sáček s kokainem, aby policie drogu nenašla.

V případu zaznívají v souvislosti s manipulací s náboji také jména dodavatele zbraní pro film Setha Kenneyho a rekvizitářky Sarah Zacharyové. Podle státního zástupce ale neexistují žádné důvody pro jejich obvinění, oba figurují jen na seznamu možných svědků jak obhajoby, tak obžaloby.

Loni na jaře už vinu ve věci nebezpečného zacházení se střelnou zbraní přiznal koordinátor bezpečnosti a asistent režie filmu Rust David Halls. Dostal půlroční podmínku.

A rok po tragédii skončila dohodou občanskoprávní žaloba rodiny zastřelené kameramanky proti Baldwinovi a producentům filmu Rust. „Nemám zájem pouštět se do obviňování nebo přisuzování viny (producentům nebo panu Baldwinovi). Všichni se domníváme, že Halynina smrt byla strašná nehoda,“ citoval tehdy deník Los Angeles Times manžela zesnulého kameramanky Matthewa Hutchinse.

Ten se na základě dohody stal novým výkonným producentem filmu. Loni se většina původního obsazení a štábu znovu sešla na place. Přesunuli se ale ze Santa Fe do westernového městečka pro filmové produkce v Montaně.

Dotočení filmu je pro jedny pocta, pro jiné oportunismus

Pokračování v natáčení označila produkce za poctu zesnulé kameramance. Ale třeba komentář zpravodajské stanice Euronews tvůrcům vyčetl možný oportunismus, pokud ve zvýšené pozornosti vidí „prvotřídní šanci, jak z rádoby rychle zapomenutého filmu udělat komerčně úspěšný film“.

Western Rust se každopádně podařilo dokončit, datum premiéry stanoveno zatím nebylo. „Byla to dlouhá a náročná cesta, ale došli jsme na konec,“ napsal Baldwin ke sdílené momentce z poslední klapky loni v květnu, kdy ještě nevěděl, že zproštění obvinění pro něj platí jen dočasně.

Přečtěte celý článek