Smutná zpráva pro český sport. Zemřela úspěšná basketbalistka a členka síně slávy

před 2 měsíce 73

Křížová, která se v prosinci dožila 90 let, zaznamenala největší úspěchy na přelomu padesátých a šedesátých let minulého století, kdy odehrála přes 120 zápasů za reprezentaci, se kterou se také třikrát zúčastnila mistrovství Evropy a dvakrát světového šampionátu. Na všech turnajích přitom vybojovala medaili, a to čtyři bronzové a jednu stříbrnou.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Děsivý pád lyžařky Sofie Goggiové. První zprávy o jejím zdravotním stavu nevěstí nic dobrého

Úspěchy Křížová zaznamenala také na ligové úrovni. Tři sezóny působila v pražské Spartě a následných osm sezón strávila ve Slovanu Orbis Praha. Z jedenácti ročníků získala osm titulů a dvakrát byla stříbrná. S Orbisem dvakrát hrála Pohár mistrů evropských zemí, přičemž v roce 1961 se spoluhráčkami obsadily druhé místo.

Sportu se věnovala i v profesním životě. Jedenáct let byla sportovní redaktorkou Lidových novin, kde se setkala s Arnoštem Lustigem nebo Otou Pavlem. Působila také v Československém rozhlase a byla vedoucí redaktorkou časopisu Košíková-odbíjená.

Od roku 2005 je členkou Síně slávy České basketbalové federace. Byla dvakrát vdaná, poprvé za spisovatele, scenáristu a dramaturga Vladimíra Škutinu, následně za basketbalistu Miloslava Kříže.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Vnímám se jako herec v negativní roli, tvrdí Bejr. Když mě lidi mají za magora, uspěl jsem

Přečtěte celý článek