Sněhová kalamita zasáhla Česko. Napadlo až 15 centimetrů sněhu, hrozí komplikace v dopravě

před 1 týden 27

Na Šumavě a ve vyšších polohách Jihočeského kraje napadlo do rána 10 až 15 centimetrů sněhu. Silničáři ráno prohrnuli na Českokrumlovsku úsek z Pasečné na Svatý Tomáš, od pátečních 22:00 udržovali silnice na Prachaticku, pluhovali od Strážného po Vimperk. Po pluhování a solení jsou silnice ve vyšších polohách mokré, ale nenamrzají, protože vozovky nejsou prochladlé. Informovala Andrea Sáčková ze Správy údržby silnic Jihočeského kraje. V ostatních částech kraje jsou dešťové přeháňky, silnice jsou vlhké.

ČTĚTE TAKÉ: Úplné zatmění Slunce uchvátilo celý svět. Podívejte se na nejkrásnější fotografie

Sníh ale zkomplikoval situaci i v Krkonoších, kde napadlo místy až deset centimetrů sněhu. Motoristé by měli být opatrní, zejména ti, kteří už auta přezuli na letní pneumatiky, i na hlavních tazích leží sníh. Platí to i pro rušnou silnici I/10 z Tanvaldu na Kořenov a Harrachov, vyplývá z dopravních informací. Žádné problémy ale zatím podle policie hlášené nejsou.

„Sněhové přeháňky se mohou objevovat v polohách nad 700 až 800 metrů nad mořem a sníh bude zůstávat v polohách 900 až 1 000 metrů nad mořem kvůli nižším teplotám. Přes den čekáme většinou dešťové přeháňky, v polohách nad 600 metrů nad mořem pak sněhové,“ poznamenal František Vavruška z českobudějovické pobočky Českého hydrometeorologického ústavu. Sněhové přeháňky budou slábnout večer a v noci na neděli. Od půlnoci na neděli pak začne platit výstraha před mrazem, kdy teploty v noci a ráno mohou klesnout až na pět stupňů pod bod mrazu. Takový mráz může poškodit ovocné stromy, vinnou révu a vzešlou zeleninu.

Meteorologové zaznamenávali od začátku dubna opakovaně po celé zemi vysoké teplotní rekordy. V neděli 7. dubna byl první letošní tropický den, kdy teploty dosáhly alespoň 30 stupňů Celsia. Denní maxima se blížila ke 30 stupňům Celsia i v dalších dnech první poloviny dubna. Teď podle Českého hydrometeorologického ústavu proudí do Česka studený vzduch od severu, v noci na neděli i na pondělí má mrznout. Na horách může za víkend napadnout až 40 centimetrů sněhu.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Jedl jsem burger a najednou měl nohy ve vodě. Radši teď chodím bos, popisuje Čech ze zatopené Dubaj

Přečtěte celý článek