Sněmovna by mohla schvalovat hromadné žaloby a nové vymezení znásilnění

před 3 týdny 30

foto Ilustrační foto - Schůze Poslanecké sněmovny, 10. října 2023, Praha. Na snímku hovoří předseda hnutí ANO Andrej Babiš.

Praha - Sněmovna by dnes mohla schvalovat uzákonění hromadných žalob. V závěrečném kole je také například novela ke snížení rizik havárií na vodách, nové vymezení utajované informace a rozšíření práv podezřelých mladších 15 let. Hlasování poslance čeká rovněž o novele známé jako lex ČEZ. Sporné snížení podílu hlasů akcionářů pro přeměny obchodních společností z ní zřejmě vypustí.

Poslanci by mohli na dnešek zařadit i navrhovanou změnu vymezení znásilnění v trestním zákoníku ze silou vynuceného na nesouhlasný pohlavní styk. Předloha, na níž se shodla koalice s opozicí, upravuje také pohled na sexuální praktiky s dětmi do 12 let věku. Soudy by je měly vždy pokládat za znásilnění nebo sexuální útok, nikoliv za mírněji trestné pohlavní zneužití.

Zákon o hromadných žalobách dá spotřebitelům a zřejmě také drobným podnikatelům právo vymáhat své nároky společně, soud by pak vydal jeden rozsudek. Hromadné žaloby se mohou týkat zejména případů, kvůli kterým by se samostatně nevyplatilo lidem a mikropodnikům soudit kvůli nákladům řízení. V Česku zatím možnost hromadných řízení neexistuje a o jejich úpravě se dlouhodobě vedou diskuse. K zavedení těchto žalob nutí Česko unijní směrnice.

Novela vodního zákona reaguje na havárii, která před třemi lety zničila život na kilometrech toku řeky Bečvy. Obsahuje plán zmapování všech výpustí odpadních vod, jasné rozdělení úkolů mezi instituce a až pětinásobné zvýšení sankcí. Zemědělský výbor doporučil uzákonit povinnost stálého sledování stanovených zvlášť nebezpečných látek pro největší znečišťovatele místo povinnosti stálého měření, jak navrhla vláda. Sněmovna předlohu patrně vrátí kvůli možnosti dalších úprav do druhého čtení.

Přečtěte celý článek