Sněmovna reprezentantů schválila výdajový balík, míří do Senátu. Má zajistit dostatek vládních financí

před 1 měsíc 44

Sněmovna reprezentantů, v níž mají většinu Republikáni, v pátek schválila výdajový balík v objemu 1,2 bilionu dolarů (přes 28 bilionů Kč), aby zabránila tomu, že některým resortům včetně ministerstev obrany a zahraničí dojdou peníze na jejich provoz. Uvedla to agentura AP. Takzvaný shutdown části americké federální vlády hrozil v noci na sobotu. Nyní se čeká, že balíku, který zajistí financování vlády do konce září, dá zelenou také Senát.

Washington 18:31 22. března 2024

Kapitol Spojených států amerických

Americký Kongres schvaluje rozpočet pro aktuální fiskální rok v době, když už je téměř v polovině tohoto období | Foto: Tereza Matoušová

Balík ve Sněmovně reprezentantů prošel v poměru 286 ku 134, hlasování v Senátu se očekává později v pátek. Více než 70 procent z výdajů přitom podle AP půjde na obranu.

Předseda Sněmovny reprezentantů Mike Johnson nechal více než 1000stránkový návrh prosadit v mimořádném režimu, což vyžaduje podporu dvou třetin komory. Obešel přitom pravidlo, podle kterého musí mít kongresmani alespoň 72 hodin na to, aby se seznámili s návrhem před hlasováním pléna.

Jeho postup sklidil ostrou kritiku radikálního křídla republikánských zákonodárců, přičemž republikánská poslankyně z Georgie Marjorie Taylorová Greeneová pohrozila, že spustí proces k vyslovení nedůvěry republikánskému předsedovi, píše list The New York Times (NYT).

‚Hlasovací sprint‘

Schválení výdajového balíku ve Sněmovně reprezentantů jen několik hodin před půlnočním termínem znamená, že nyní se v Senátu očekává „hlasovací sprint“, dodal NYT s tím, že není jisté, zda se horní komoře Kongresu podaří rozpočet před vypršením lhůty schválit.

Kongres USA schválil další prodloužení rozpočtového provizoria. Má zabránit kolapsu vládních financí

Číst článek

Vzhledem k tomu, že začíná víkend by ale dopady podle AP nebyly příliš citelné, protože vládní zaměstnanci v práci nebudou a Senát opatření patrně do pondělí schválí. Americký prezident Joe Biden avizoval, že balík podepíše, jakmile projde Kongresem.

Americký Kongres schvaluje rozpočet pro aktuální fiskální rok v době, když už je téměř v polovině tohoto období. Dosud se dvě hlavní politické strany nebyly schopné dohodnout na novém rámci financování vlády a místo toho v uplynulých měsících několikrát prodloužili platnost loňského rozpočtu, aby odvrátily kolaps vládních financí.

Po dokončení rozpočtových tahanic by se Sněmovna mohla dostat k projednávání balíku s dodatečným financováním pomoci Ukrajině, který v únoru prošel Senátem, Johnson jej ale více než měsíc odmítá předložit kongresmanům.

Zcela jistě se tak nestane ani v nejbližších dnech, neboť Kongres se v pátek chystá zahájit velikonoční prázdniny, které potrvají do druhého dubnového týdne.

ČTK

Přečtěte celý článek