Sněmovna reprezentantů se přiblížila ke schválení pomoci pro Ukrajinu

před 1 týden 28

foto Ilustrační foto - Republikánský předseda americké Sněmovny reprezentantů Mike Johnson na tiskové konferenci v kapitolu ve Washingtonu, 29. února 2024.

Washington - Americká Sněmovna reprezentantů dnes učinila zásadní procedurální krok, kterým se po měsících posunula o krok blíže ke schválení dlouho očekávané pomoci pro Ukrajinu, Izrael a Tchaj-wan ve výši 95 miliard dolarů (asi 2,25 bilionu Kč), píše agentura AP. List The New York Times (NYT) v této souvislosti poznamenává, že ke schválení programu schůze pomohli demokratičtí zákonodárci, díky nimž hlasování prošlo navzdory disentním hlasům některých republikánů. Hlasování o pomoci se očekává o víkendu.

Program schůze republikánského předsedy sněmovny Mikea Johnsona dnes prošel v poměru 316 ku 94 hlasům, což uvolňuje cestu k tomu, aby se o jednotlivých částech zahraniční pomoci hlasovalo odděleně v sobotu. Dnešní přijetí programu podle NYT naznačuje, že legislativa bude mít podporu, jelikož program prošel s významnou podporou demokratů i většinou republikánů, navzdory nesouhlasů pravicového křídla Republikánské strany.

"Existuje mnoho dezinformací o tom, co a proč tady děláme," řekl Johnson v pořadu The Mark Levin Show. "Ukrajinci nyní zoufale potřebují smrtící pomoc. ... Nemůžeme dovolit, aby Vladimir Putin vpadl do další země a zabral ji," řekl s odkazem na ruskou invazi na Ukrajinu. "Jedná se o velmi vážné záležitosti s globálními důsledky," dodal.

Nový pokus o uvolnění podpory pro partnery Spojených států přichází šest měsíců poté, co prezident Joe Biden navrhl původní balík spojující podporu Ukrajiny, Izraele nebo Tchaj-wanu. V upravené verzi s celkovými výdaji ve výši 95 miliard dolarů jej v únoru schválil Senát. Johnson jej ale odmítl předložit ve sněmovně, kde mnozí členové těsné republikánské většiny vystupují proti dalším výdajům na pomoc Kyjevu.

Tento týden Johnson přišel s plánem rozdělit senátní návrh na tři díly a hlasovat samostatně o podpoře Ukrajiny, Izraele a spojenců v jihovýchodní Asii. Jedna část počítá s přibližně 61 miliardami dolarů na vojenskou a ekonomickou pomoc Ukrajině a partnerům v regionu, návrh ohledně Izraele by uvolnil 26 miliard včetně devíti na humanitární pomoc. V součtu s osmi miliardami v asijské části plán kopíruje balík přijatý Senátem.

Jakmile se Johnson tento týden rozhodl ve věci pokračovat, prezident Biden vyjádřil s jeho plánem souhlas. Exprezident Donald Trump, který je předpokládaným prezidentským kandidátem republikánů v podzimních prezidentských volbách a který se stavil proti většině zahraniční pomoci Ukrajině, Johnsonovy snahy tento týden nezablokoval nějakým jasným nesouhlasným stanoviskem.

Výsledek dnešního hlasování NYT označuje za vítězství proti izolacionistickým silám v rámci Republikánské strany a významný moment, kdy se podařilo najít shodu mezi republikány a demokraty v Kongresu. List zároveň napsal, že Johnson prosazováním plánu riskoval, že by mohl přijít o funkci vzhledem k nesouhlasu části jeho spolustraníků a musel se opřít o podporu demokratů, což u podobných hlasování nebývá obvyklé.

Na půdě Sněmovny reprezentantů demokraté nehlasovali, dokud nebylo jasné, že bez jejich podpory by opatření neprošlo. Nakonec pro opatření hlasovalo 165 demokratů, tedy více než republikánů, u nichž návrh získal podporu 151 zákonodárců.

"Demokraté budou opět těmi dospělými v místnosti a já jsem moc rád, že si republikáni konečně uvědomili vážnost situace a naléhavost, s jakou musíme jednat," uvedl demokratický člen Sněmovny reprezentantů z Massachusetts Jim McGovern. "Ale za to, že děláte svou zatracenou práci, tady ocenění nedostanete," dodal podle NYT.

Přečtěte celý článek