Sněmovna rozhoduje o manželství pro všechny. ‚Rovnoprávnost lidí je pouze jedna,‘ naléhal poslanec

před 2 měsíce 42

Sněmovna začala ve středu schvalovat narovnání práv párů stejného pohlaví v jejich svazcích. Josef Bernard ze STAN za předkladatele novely podpořil pozměňovací návrh skupiny poslanců kolem Josefa Cogana ze STAN, aby se svazky nazývaly partnerstvím místo původně navrhovaného manželství. Trval ale na tom, aby stejnopohlavní dvojice měly stejná práva, jako mají v manželství žena a muž. Ve hře jsou totiž i úpravy s užšími právy, konkrétně k dětem.

Praha 10:52 28. února 2024

Zahájení Prague Pride 2022 na Střeleckém ostrově

Sněmovna rozhoduje o manželství pro všechny (ilustrační foto) | Foto: René Volfík | Zdroj: iROZHLAS.cz

„Rovnoprávnost a důstojnost lidí je pouze jedna,“ zdůraznil Bernard. Sněmovna se podle něj díky novele občanského zákoníku názorově posunula a i z podaných pozměňovacích návrhů podle poslance STAN vyplývá, že nynější zákon o registrovaném partnerství není dostačující.

Třicítka váhajících a pět pozměňovacích návrhů. Manželství pro všechny míří do závěrečného čtení

Číst článek

Registrovaní nemají nyní podle zákona třeba společné jmění a po ztrátě partnera či partnerky nemají nárok na vdovecký či vdovský důchod. Registrované dvojici zákon neumožňuje adopce.

Lidovecká poslankyně Romana Bělohlávková uvedla, že je ráda, že homosexualita je ve společnosti vnímaná jinak než před sto lety a léčba elektrošoky je pokládaná za středověk. Zároveň ale varovala před působením aktivistů a volala po nezávislých studiích o vlivu stejnopohlavních párů na vývoj jimi vychovávaných dětí, jejichž zpracování by nezadala ani liberální iniciativa Jsme fér, ani ultrakonzervativní Aliance pro rodinu.

Bělohlávková podpořila jiný pozměňovací návrh, podle kterého by homosexuálové a lesby mohli místo do manželství vstupovat rovněž do partnerství se všemi právy manželů, ovšem kromě postavení dětí v manželství, včetně úpravy osvojení.

Řecko schválilo zákon umožňující manželství pro stejnopohlavní páry, navrhla ho konzervativní vláda

Číst článek

Spoluautor této úpravy Karel Haas z ODS poukazoval na to, že svazky ženy a muže a dvou osob stejného pohlaví jsou rozdílné, když lidský rod je postaven na biologickém rozdílu mezi ženou a mužem. Požadavek na narovnání práv označil Haas za spravedlivý a legitimní. Ohledně práv k dětem ale citoval nálezy Ústavního soudu, podle nichž neexistuje základní právo na osvojení dítěte a neexistuje obecné právo stát se rodičem.

Nezařazený poslanec Ivo Vondrák se přimlouval za přijetí novely v původním znění. Každý z pozměňovacích návrhů podle něj naplňuje přísloví o vlku, který se nažral, ale koza zůstala celá.

Ústavně-právní výbor nedal kladné stanovisko k žádnému z pozměňovacích návrhů a už dříve odmítl podpořit i původní znění novely. Strany vesměs nechávají v takových záležitostech svým poslancům volné hlasování.

Prezident Petr Pavel na sociální síti X uvedl, že nevidí důvod pro omezení práv na základě sexuální orientace. 

Uznávám princip svobody a rovnosti každého člověka z pohledu práva a nevidím důvod pro omezení práv na základě sexuální orientace. Věřím, že jsme tolerantní společnost a tato práva co nejdříve narovnáme. Na tomto mém postoji se nic nemění.

— Petr Pavel (@prezidentpavel) February 28, 2024

ČTK

Přečtěte celý článek