Zvýšení příspěvků na péči pro lidi se zdravotním postižením v pátek schválila Sněmovna podle koaličního návrhu. Úpravy opozičních hnutí ANO a SPD o razantnějším růstu části dávek zamítla. Novelu, která má také zdůraznit podporu poskytování sociálních služeb potřebným lidem v jejich domácím prostředí, nyní dostanou k posouzení senátoři.

Praha 12:27 12. dubna 2024

Prázdná Sněmovna při projevu Tomia Okamury (SPD)

Vzrůst by mohly nejvyšší možné částky za terénní a ambulantní služby (ilustrační foto) | Foto: Zuzana Jarolímková | Zdroj: iROZHLAS.cz

Od července se podle koaličního návrhu schváleného v novele zvýší příspěvky na péči ve třech ze čtyř stupňů závislosti na pomoci druhých o zhruba desetinu až dvě pětiny. Nejnižší dávka, tedy v prvním stupni závislosti, zůstane na současné úrovni.

Opozice to kritizovala i s ohledem na záměr ministerstva práce a sociálních věcí zvýšit od pololetí maximální ceny, které mohou lidé za sociální služby platit. Vzrůst by mohly nejvyšší možné částky za terénní a ambulantní služby.

Připravujeme podrobnosti.

ČTK

Nejčtenější

Nejnovější články

  1. Basketbalistky USK Praha chtějí zlomit ‚bramborové‘ prokletí. V semifinále Euroligy narazí na Villeneuve

  2. Sněmovna schválila růst příspěvku na péči. Koalice zamítla návrhy opozičních stran

  3. Jedním z obviněných v liberecké korupční kauze je i Syrovátko, šéf Syneru a prezident Bílých Tygrů

  4. Gigatovárny, tisíce pracovních míst a konec závislosti. České lithium by mohlo vyřešit problémy v průmyslu

  5. Na úzkokolejku na pomezí jižních Čech a Vysočiny se vrátí vlaky pro turisty

  6. ‚Nevěřil, že Bratříčku, zavírej vrátka zazní v rozhlase.‘ Kryl by oslavil 80 let, jeho protestsong je legendou

Aktuální témata

Webbův teleskop, Inflace, Petr Pavel, Nejbohatší člověk na světě, Vesmírný teleskop Jamese Webba, Ukrajina online, Jak ušetřit na energiích, Rusko, Ukrajina, Vladimir Putin, Volodymyr Zelenskyj, Volební průzkumy, Koronavirus, Film, Statistika nehod, Můj rozhlas, Vinohradská 12, Počasí, Miloš Zeman, Andrej Babiš, Zprávy z domova, Zprávy ze světa, MS hokej 2023

Doporučujeme