Sněmovna začala schvalovat jinou podobu svazků párů stejného pohlaví

před 2 měsíce 46

foto Zleva předsedkyně Sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP09),ministryně obrany Jana Černochova (ODS) a Klára Dostálová (ANO) na schůzi Sněmovny 28. února 2024, Praha. PC

Praha - Sněmovna začala dnes dopoledne schvalovat narovnání práv párů stejného pohlaví v jejich svazcích. Poslanec STAN Josef Bernard za předkladatele novely občanského zákoníku podpořil pozměňovací návrh, aby se tyto svazky nazývaly partnerstvím místo původně navrhovaného manželství. Trval ale na tom, aby stejnopohlavní dvojice měly stejná práva, jako mají v manželství žena a muž. Ve hře jsou i úpravy s užšími právy, konkrétně k dětem.

"Rovnoprávnost a důstojnost lidí je pouze jedna," zdůraznil Bernard. Sněmovna se podle něho díky novele názorově posunula a i z podaných pozměňovacích návrhů podle poslance STAN vyplývá, že nynější zákon o registrovaném partnerství není dostačující. Registrovaní nemají nyní podle zákona třeba společné jmění a po ztrátě partnera či partnerky nemají nárok na vdovecký či vdovský důchod. Registrované dvojici zákon neumožňuje adopce.

Lidovecká poslankyně Romana Bělohlávková uvedla, že je ráda že homosexualita je ve společnosti vnímaná jinak než před sto lety a léčba elektrošoky je pokládaná za středověk. Bělohlávková ale také varovala před působením aktivistů a volala po nezávislých studiích o vlivu stejnopohlavních párů na vývoj jimi vychovávaných dětí, jejichž zpracování by nezadala ani liberální iniciativa Jsme fér, ani ultrakonzervativní Aliance pro rodinu. Podpořila jiný pozměňovací návrh, podle kterého by homosexuálové a lesby mohli místo do manželství vstupovat rovněž do partnerství se všemi právy manželů, ovšem kromě postavení dětí v manželství, včetně úpravy osvojení.

Ústavně-právní výbor nedal kladné stanovisko k žádnému z pozměňovacích návrhů a už dříve odmítl podpořit i původní znění novely. Strany vesměs nechávají v takových záležitostech svým poslancům volné hlasování. Sněmovna by podle kuloárových informací ČTK mohla o předloze hlasovat ještě dnes dopoledne.

Bělohlávková představila výzvu za zachování manželství jako svazku muže a ženy

Zhruba 380 lékařů, zdravotníků a psychologů vyzvalo k zachování manželství jako svazku muže a ženy. Podle nich pouze matka a otec vytváří ideální prostředí pro výchovu dítěte. Představitelé iniciativ podporujících tradiční rodinu v čele s poslankyní Romanou Bělohlávkovou (KDU-ČSL) dnes výzvu představili novinářům. Sněmovna by měla dnes schvalovat poslaneckou novelu o uzákonění možnosti uzavírání manželství i pro páry stejného pohlaví.

"Podle psychoanalytických studií a teorií je právě přítomnost muže a ženy v roli rodičů důležitá pro budoucí vztahy dítěte, protože mu pomáhá nalézt určité vzory chování, které může využít v budoucích partnerských či rodičovských rolích a nejen tam," uvedli zdravotníci ve své výzvě. Podle Bělohlávkové je pouze manželství ženy a muže "ideálním prostředím pro výchovu šťastných a spokojených dětí".

Novela občanského zákoníku o manželství i pro dvojice stejného pohlaví Sněmovnu dělí. Není jisté, zda ji poslanci v nějaké podobě přijmou. Zastánci argumentují zejména narovnáním práv lidí, odpůrci zase trvají na tradičním pojetí manželství jako svazku muže a ženy. Ve hře je i několik poslaneckých úprav, podle nichž by homosexuálové a lesby mohli místo do manželství vstupovat do partnerství se všemi právy manželů, nebo aspoň s většinou z nich. V této souvislosti se poslanci zase neshodnou na právech k dětem.

K hlasování se vzhledem k omezenému času možná nedostane. Poslance čeká také mimořádné jednání svolané z podnětu opozičního hnutí ANO k migračnímu paktu Evropské unie.

Hnutí ANO podporuje narovnání práv pro páry stejného pohlaví, řekla Schillerová

Hnutí ANO podporuje narovnání práv pro páry stejného pohlaví, řekla na tiskové konferenci před začátkem jednání Sněmovny předsedkyně klubu Alena Schillerová. Klub podle ní většinově podpoří některé kompromisní pozměňovací návrhy, které tato práva narovnávají. Návrh na uzákonění možnosti uzavírání manželství i pro lidi stejného pohlaví je v dolní komoře před závěrečným schvalováním.

Klub hnutí ANO podle Schillerové o manželství pro všechny poměrně dlouze jednal. Jedná se o hodnotovou otázku, poslanci budou hlasovat volně, uvedla. Klub podle ní většinově podpoří některé pozměňovací návrhy, zároveň platí, že pro většinu z poslanců ANO je manželství svazek muže a ženy. Schillerová věří, že Sněmovna narovnání práv schválí.

Poslanci ve druhém čtení začátkem února navrhli několik úprav, podle nichž by se svazek takové dvojice nazýval partnerstvím, nikoli manželstvím, ovšem s právy a povinnostmi, jako mají manželé.

Pro manželství pro všechny se podle dnešních vyjádření chtějí vyslovit poslanci klubů Starostů a nezávislých (STAN), Pirátů a TOP 09. Zástupci STAN dnes uvedli, že jsou připraveni podpořit pozměňovací návrh, který zachovává všechna práva, jedinou změnou je změna názvu z manželství na partnerství. Podobně se dnes vyjádřila TOP 09, poslanec Matěj Ondřej Havel uvedl, že klub manželství pro všechny podporuje jednomyslně. Jediným přijatelným kompromisem by podle něj byla varianta narovnání všech práv s ústupkem ve změně názvu.

Hnutí SPD nepodpoří manželství pro všechny, nechce adopce a osvojování dětí stejnopohlavními páry, uvedli dnes zástupci opoziční strany na tiskové konferenci. SPD navrhuje svazek nazvat v zákoníku partnerstvím, současně požaduje manželství podpořit ústavním zákonem.

Sňatky lidí stejného pohlaví na celostátní úrovni nyní umožňuje ve světě 37 zemí. Zatím poslední zemí, kde byla schválena možnost sňatků lidí stejného pohlaví, se letos v polovině února stalo Řecko. V celé Evropě je těchto států 21, v Evropské unii 16. Většina z nich umožňuje i adopci dětí homosexuálními páry.

Přečtěte celý článek