Sněmovna zatím neprojedná vyšší ochranu nejlepší půdy, není shoda v koalici

před 1 měsíc 47

foto Traktor na poli, zemědělství - ilustrační foto.

Praha - Sněmovna pravděpodobně nebude tento týden projednávat vyšší ochranu nejkvalitnější zemědělské půdy. Vládní novela čelí kritice části poslanců, na řešení zatím není podle dnešních informací ČTK ze sněmovního grémia v koalici shoda. Podle původních plánů vládního tábora měli poslanci předlohu probrat ve druhém čtení v pátek.

Na nejkvalitnější zemědělské půdě by podle novely nesměly do budoucna vznikat velká nákupní a logistická centra s rozlohou nad jeden hektar ani standardní fotovoltaické elektrárny. Cílem je omezit zábory půdy zařazené do první a druhé třídy ochrany podle takzvané bonitované půdní ekologické jednotky.

Proti navrhovanému zákazu se ale postavil hospodářský výbor. Podpořil pozměňovací návrh předsedy Ivana Adamce a Jana Bureše (oba ODS), podle kterého by zákaz neplatil pro určitý podíl rozlohy této půdy v jednotlivých krajích, a to každý rok. Ministerstvo životního prostředí v čele s Petrem Hladíkem (KDU-ČSL) s úpravou nesouhlasilo, podle něj oslabuje už nynější standard ochrany nejlepší půdy. Varovalo, že nově navrhovaný režim ochrany by se nepoužil téměř u žádných projektů.

Obdobně ministerstvo zhodnotilo i další Adamcův pozměňovací návrh, jehož přijetí hospodářský výbor rovněž doporučil. Zákaz by se podle úpravy nevztahoval ani na pásy široké půl kilometru podél dálnic, silnic prvních tříd a železnic celostátního nebo regionálního významu, a to po obou stranách.

Sněmovní výbor pro životní prostředí naopak odmítl návrh čtveřice koaličních poslanců, jenž by úplný zákaz výstavby velkých skladovacích a nákupních center na nejkvalitnější zemědělské půdě zmírnil. Byly by možné výjimky. Konkrétní záměry by podle úpravy povolovalo se souhlasem vlády ministerstvo životního prostředí, pokud by jejich ekonomické a sociální přínosy výrazně převažovaly nad veřejným zájmem na ochraně nejlepší půdy.

Přečtěte celý článek