Opozici u korespondenční volby vadí možná neústavnost. Zpochybňování systému nesvědčí nikomu, zní z koalice

před 1 měsíc 50

před 45 mminutami|Zdroj:

ČT24

Události, komentáře: Rozepře kolem korespondenční volby (zdroj: ČT24)

Sněmovní zahraniční výbor doporučil schválit koaliční návrh korespondenční volby beze změn. Podle poslankyně Evy Decroix (ODS) to souvisí s tím, že neobdržel žádný pozměňovací návrh. Opoziční poslanci Aleš Juchelka (ANO) a Vladimíra Lesenská (SPD) mají za to, že hlasování poštou ohrozí demokratické principy voleb a že návrh zákona koaličních poslanců není dost kvalitní. Místopředseda STAN Jan Lacina v Událostech, komentářích podotkl, že princip všeobecnosti voleb trpí pod stávající zákonnou úpravou.

Návrh podpořilo 11 ze 14 přítomných členů zahraničního výboru. Případné úpravy návrhu by mohly vzejít z jednání koalice s opozicí. „To že zahraniční výbor podpořil aktuálně předložený návrh beze změn, souvisí i s tím, že prozatím nebyl zahraničnímu výboru předložen žádný pozměňovací návrh,“ poznamenala Decroix. Jednání ale podle ní pokračují, koalice se snaží ještě změnit některé parametry zákona a najít s opozicí konsenzus. Doplnila, že se těchto jednání účastní i zástupci ministerstev.

„Asi nepředpokládáme, že bude nalezena taková shoda, že by opozice (návrh) uvítala,“ dodala Decroix s tím, že je důležité hlavně to, aby ve veřejném prostoru nedocházelo ke zpochybňování volebního systému. „Nesvědčí to vůbec nikomu, ani opozici, ani koalici.“ Velká část debaty probíhá jen z politických důvodů a celkově je věci věnována ne úplně odpovídající pozornost, řekla.

Návrh měl jít od vlády, míní Lesenská

Juchelka vidí potíž s korespondenční volbou pro Čechy žijící v zahraničí v možném ohrožení svobody a tajnosti voleb. „To bude opravdu v principu u této korespondenční volby porušeno,“ myslí si. Návrh má podle něj celou řadu legislativních vad, které by ANO chtělo odstranit, dokonce ho označil za „legislativní paskvil“.

„My například budeme řešit účinnost od roku 1. ledna 2026, taktéž jsme chtěli vládní koalici navrhnout u korespondenční volby nějaký pilotní projekt,“ nastínil. Zmínil také možnost vypracovat analýzu, kde se Češi, kteří to mají na ambasády v zahraničí daleko, vyskytují. „Pojďme jim na ty dva dny umístit volební místnost v blízkosti jejich bydliště,“ navrhuje s tvrzením, že takové opatření by bylo levnější než hlasování poštou.

Podobné výtky má také Lesenská z SPD, ve většině bodů dala Juchelkovi za pravdu. „Mě zaráží ta situace, že takhle zásadní návrh zákona šel poslaneckou iniciativou,“ zdůraznila další výtku, podle ní měla návrh předložit a vypracovat vláda. Lesenská také nechápe, proč chce koalice zavést hlasování poštou dřív, než bude v platnosti a účinnosti zákon o správě voleb.

Lacina: ANO a SPD se bojí zahraničních voličů

Na shodu s opozicí to momentálně nevypadá, připustil Lacina. Zpochybnil některé její argumenty, například ten, že členové rodiny neschovají před ostatními, koho volí a mohou být ovlivňováni. „To, že volba má být tajná, znamená, že má být tajná před státem,“ podotkl Lacina. Členové rodin se běžně doma baví o tom, koho budou volit, proto podle něj nemůže být řeč o přílišném ovlivňování v rámci korespondenční volby. Připomněl také, že korespondenční volba funguje ve většině zemí Evropy, včetně sousedního Německa a Slovenska.

„To, co je napsáno v Ústavě, že volby mají být všeobecné, rovné a tajné – dnes jedna ta role určitě není splněna, nejsou všeobecné,“ prohlásil. Češi žijící v zahraničí sice mohou v českých volbách volit, ale pro velkou část z nich je to z důvodů dojíždění na ambasády natolik obtížné, že je toto jejich právo v podstatě omezováno, míní.

„Kolegové z opozice se bojí hlasů zahraničních voličů. To jsou voliči, kteří srovnávají dva systémy proti sobě – co je tady dobře a co špatně, mají to porovnání. Je to strašně zajímavý elektorát. My se ho nebojíme, ANO a SPD se ho bojí,“ dodal Lacina.

Podpora hlasování poštou

Při posledních sněmovních volbách mohlo v zahraničí vybírat poslance asi 18 800 Čechů, hlas odevzdalo zhruba 13 200 a zhruba čtyři pětiny z nich hlasovaly pro strany současné koalice. Není jasné, jak by se tento poměr změnil se zavedením hlasování poštou, ale má se za to, že by na něm „vydělalo“ SPOLU, Piráti a STAN.

ANO zavedení korespondenční volby pro Čechy v cizích zemích dříve podporovalo, ale otočilo poté, co změnu začala prosazovat vládní koalice. „Přehodnotili jsme v rámci svobody a principu demokratičnosti voleb náš názor,“ prohlásil Juchelka.

Lesenská odmítla, že by se SPD bálo, že ve volbách strana utrpí, protože mezi českými občany pobývajícími v zahraničí není tato strana populární. „Bojíme se o to, že to není vyprecizovaný (návrh),“ zopakovala. Podle ní se ani právníci nejsou schopni shodnout na tom, jestli je hlasování poštou ústavní, nebo ne.

Návrh počítá s tím, že čeští občané pobývající v zahraničí by se zapsali do voličského seznamu u zastupitelského úřadu. O hlasování by požádali poštou, uvedli by taky adresu, kam dostanou obálky a identifikační lístek. Volební lístek vytisknou ze systému správy voleb. Hlasovací obálku s ním a s identifikačním lístkem vloží do doručovací obálky a odešlou zastupitelskému úřadu. Češi, kteří žijí a pracují v zahraničí, by podle představ vlády měli mít možnost volit poštou už v příštích sněmovních volbách. Stejný model má pak fungovat i v případě těch evropských a prezidentských.

Přečtěte celý článek