Šojgu má problém. Ohromný korupční skandál na jeho ministerstvu už zaujal i Putina, říkají experti

před 1 týden 36

Ruské orgány zadržely náměstka ministra obrany Timura Ivanova a další dvě osoby a obvinily je z korupce ve zvlášť vysoké výši. Přestože muž trvá na své nevině, hrozí mu až 15 let za mřížemi. Stíhání takto vysokého úředníka podle expertů především ukazuje na oslabení vlivu samotného ministra Sergeje Šojgua. Podobně závažný skandál se totiž na rezortu pod jeho vedením zatím nikdy neodehrál.

Úplatky ve výši přesahující milion rublů měl podle obvinění ruských úřadů přijímat Timur Ivanov, náměstek ruského ministra obrany Sergeje Šojgua. Ve vazbě skončil také jeho známý Sergej Borodin a podnikatel Alexandr Fomin, který již údajně podal výpověď usvědčující Ivanova ve zmíněné úplatkářské kauze.

Ivanov a Borodin jsou obviněni z přijetí úplatku ve zvláště vysoké výši, tedy nejméně milion rublů, na kterém se podle ruských médií domluvili se třetími osobami při poskytování služeb pro ministerstvo.

Agentura Interfax dříve uvedla, že měl Ivanov na starosti výstavbu a opravy nemovitostí, správu majetku, ubytování vojsk a také zdravotnické zabezpečení ozbrojených sil. Zodpovídal například za projekt takzvané obnovy okupovaného ukrajinského Mariupolu, výstavbu hlavního chrámu ruských ozbrojených sil nebo kosmodromu Vostočnyj, píší ruská média.

Jak si povšimlo i britské ministerstvo obrany ve své pravidelné zprávě zveřejněné na sociální síti X, jde o závažná obvinění, o nichž byl informován jak zmíněný ministr, tak i ruský prezident Vladimir Putin. Paragraf, podle nějž byli muži obviněni, přitom umožňuje v některých případech trest dosahující až 15 let odnětí svobody. Ivanovovi patrně příliš neprospějí zprávy o jeho ohromném majetku a luxusním životním stylu, včetně vlastnictví 22 automobilů, případně zjištění protikorupčních aktivistů, že své narozeniny s oblibou slavil v St. Tropez. Jeho kauza je podle Britů nejzávažnější skandál na ministerstvu obrany od roku 2012, kdy musel kvůli milostné aféře skončit Šojguův předchůdce, ruský ministr obrany Anatolij Serďukov.

Aféra ministra oslabí

Zatčení takto významného úředníka ministerstva obrany podezřele signalizuje snižující se význam ministra Sergeje Šojgua a rostoucí vliv bezpečnostních služeb, píše nezávislý ruský deník The Moscow Times s odvoláním na nejmenované dva zdroje z ruské vlády a na osobu blízkou Kremlu.

Šojgu, který dlouhodobě čelí kritice zastánců agresivnějšího přístupu ve válce na Ukrajině, se může ocitnout pod tlakem nejen kvůli zakázkám, na které náměstek Ivanov dohlížel, ale také kvůli informacím, které zatčený náměstek tajným službám sdělí ohledně fungování samotného ministerstva.

To, že zatčení přišla krátce před Putinovou inaugurací a zformováním nové ruské vlády, podle zmíněných zdrojů hovoří spíše o slábnoucí pozici ruského ministra než o o jeho náměstkovi. Nezabrání mu sice, aby si udržel své ministerské křeslo, jeho mocenská pozice v rámci ruské hierarchie však bude významně oslabena, což ruskému prezidentu vyhovuje.

Ruská tajná služba FSB navíc pod rouškou boje proti korupci pravděpodobně získá od Ivanova kompromitující informace na celé ministerstvo obrany, včetně jeho šéfa, řekl ruskému deníku expert Andrej Soldatov. „Ivanov bude vypovídat proti každému. Je to však obvykle forma kontroly, nikoli represe,“ prohlásil na adresu Kremlu, jenž tímto způsobem údajně udržuje rovnováhu sil.

Přečtěte celý článek