‚Šokující a deprimující.‘ Bývalá polská vláda použila Pegasus ke špehování stovek lidí, říká ministr Bodnar

před 1 týden 60

Stovky lidí v Polsku čelily špehování pomocí programu Pegasus v době, kdy byla u moci národněkonzervativní strana Právo a spravedlnost. Podle agentury AP to ve středu v parlamentu uvedl polský ministr spravedlnosti a současně generální prokurátor Adam Bodnar.

Varšava 22:03 24. dubna 2024

Mobil (ilustrační foto)

Pegasus je spyware, pomocí kterého je možné sledovat veškerou komunikaci vedenou z telefonu (ilustrační foto) | Foto: Zuzana Jarolímková | Zdroj: iROZHLAS.cz

Bodnar s odkazem na důvěrnost informací neupřesnil, kdo přesně se stal cílem špehování tímto výkonným špionážním softwarem. Byli však mezi nimi volení zástupci. Rozsah špehování považuje za „šokující a deprimující“.

„Je pro mě smutné, že i v této místnosti hovořím s lidmi, kteří se stali obětí tohoto systému,“ řekl Bodnar v Sejmu, dolní komoře polského parlamentu.

Polsko má další špionážní kauzu. Prokuratura měla program Hermes, zřejmě proti kritickým úředníkům

Číst článek

Bodnar ve středu zákonodárcům prezentoval informace, které generální prokuratura zaslala minulý týden Sejmu a horní parlamentní komoře, Senátu.

Z údajů vyplynulo, že Pegasus byl v letech 2017 až 2022 nasazen proti 578 osobám a že jej používaly tři různé vládní agentury: protikorupční úřad a také civilní a vojenská kontrarozvědka.

Nová proevropská vláda Donalda Tuska začala po svém nástupu v prosinci loňského roku vyšetřovat údajné přehmaty předchůdců s deklarovaným cílem obnovit demokratické normy v zemi.

Špionáž placená z fondu na pomoc obětem. Polská vláda PiS sledovala opozici i vlastní členy

Číst článek

Vyšetřování nelegálního používání programu Pegasus, který předchozí vedení ministerstva spravedlnosti koupilo u izraelské společnosti za peníze z fondu určeného pro oběti trestných činů, je součástí tohoto snažení.

Šéf Práva a spravedlnosti Jaroslaw Kaczyński minulý měsíc ve výpovědi před vyšetřovací komisí uvedl, že „používání Pegasu bylo v souladu se zákonem“ a že v 99 procentech případů byl použit proti zločincům.

Podle ministra Tomasze Siemoniaka, v jehož gesci je koordinace tajných služeb, bylo použití tohoto softwaru často oficiálně zdůvodňováno podezřením z terorismu a špionáže, v „příliš mnoha případech“ k tomu ale nebyl důvod.

ČTK

Přečtěte celý článek