Soud dostal dva návrhy na vazbu v korupční kauze spojené s radnicí v Liberci

před 3 týdny 27

foto Policejní automobil - ilustrační foto.

Liberec - Státní zastupitelství chce vazebně stíhat dva ze sedmi obviněných v korupční kauze spojené s radnicí v Liberci. Soud se tím bude zabývat dnes, zřejmě odpoledne. Vyplývá to z vyjádření náměstkyně ústecké krajské státní zástupkyně Kateřiny Doušové pro ČTK. Podle jiného zdroje ČTK bude liberecký soud posuzovat návrh na vzetí do vazby vedoucího odboru správy veřejného majetku libereckého magistrátu a druhý je podán na spolumajitele jedné liberecké firmy. Obviněný náměstek primátora Petr Židek (ODS) byl propuštěn na svobodu, jeho telefon je ale stále nedostupný.

Policisté z Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) v úterý zasahovali ve dvou budovách liberecké radnice a v soukromém S toweru, následně kriminalisté obvinili z korupčního jednání sedm lidí. Z toho šest obvinili v souvislosti se zadáváním veřejných zakázek na opravy komunikací zejména v Liberci a jednoho kvůli podezření z přijetí úplatku a zneužití pravomoci úřední osoby. "Ze sedmi zadržených a obviněných bylo pět propuštěno a u dvou, ve věci dozorované Okresním státním zastupitelstvím v Liberci, byly soudu podány návrhy na vzetí do vazby," uvedla Doušová.

Kriminalisté mají případ rozdělený na tři části. Okresní zastupitelství se zabývá zadáváním veřejných zakázek na opravy komunikací a další dvě kauzy dozoruje liberecká pobočka krajského státního zastupitelství. Doušová už dříve uvedla, že jde o trestnou činnost korupčního charakteru související se zneužitím veřejné funkce k získání prospěchu či informační výhody pro jiné subjekty v souvislosti s majetkovými operacemi liberecké radnice. K třetí kauze podle ní zatím nelze nic sdělit, důkazy se teprve vyhodnocují.

Podle Doušové se do budoucna nedá vyloučit, že trestní stíhání bude rozšířeno o další osoby. Zároveň potvrdila informace některých médií, že aktuálně jde o jednu osobu, které hodlají policisté předat usnesení o zahájení trestního stíhání. "Předpokládáme, že bude doručeno v nejbližších dnech," dodala.

Přečtěte celý článek