Soud potrestal hejtmana Krkošku v případu uplácení lékařů. Musí skončit v ANO, žádá Babiš

před 1 měsíc 50

Moravskoslezský hejtman Jan Krkoška (ANO) se ve čtvrtek u soudu doznal k trestné činnosti, nesouhlasil ale s tím, že se dopustil trestného činu účasti na organizované zločinecké skupině. Soud ho nicméně uznal vinným a uložil mu ve dvanáct let starém případu uplácení lékařů farmaceutickými firmami peněžitý trest ve výši 200 tisíc korun. Rozsudek není pravomocný. Podle šéfa ANO Andreje Babiše by měl Krkoška okamžitě rezignovat a odejít z hnutí.  

„Okamžitě musí skončit jak v hnutí ANO, tak ve své funkci. Podvedl a poškodil celé hnutí a očekávám, že předsednictvo o jeho vyloučení rozhodne bez odkladu,“ uvedl Babiš. Krkoška ve čtvrtek řekl novinářům, že bude o své současné situaci jednat se spolustraníky. Hejtmanovu rezignaci požadují také zástupci vládních stran. 

Státní zástupce Ondřej Jášek navrhl Krkošku potrestat peněžitým trestem v řádu statisíců, nejméně však ve výši čtvrt milionu korun. Prohlášení viny vzal jako polehčující okolnost a zmírnil svůj původní návrh na uložení podmíněného trestu. Krkoškův právník Tomáš Sokol žádal o upuštění od potrestání či o uložení nižší částky.

Soud hejtmana uznal vinným z účasti na organizované zločinecké skupině, za který lze uložit až desetileté vězení. Soud však vzal v potaz dobu, která uplynula od trestné činnosti, Krkoškovo doznání i jeho současný způsob života.

Krajský předseda ANO Josef Bělica uvedl, že v hnutí je zavedený proces, který bude dodržen. „Včera v noci jsem s panem hejtmanem mluvil a on je připravený rezignovat na pozici hejtmana. Neznám detaily z toho soudu, ale samozřejmě to budeme v rámci hnutí řešit poměrně rychle tak, jak to děláme vždycky. Sejdu se s kolegy ze zastupitelského klubu, sejdu se s koaličními partnery a budeme tu situaci řešit v řádu dní,“ poznamenal. K Babišově požadavku na odchod Krkošky z funkce i hnutí ANO řekl, že v hnutí jsou poměrně striktně nastavená pravidla. „Prostě vždycky jsme to posuzovali padni, komu padni,“ dodal Bělica.

 Termín, průzkumy a volební systém

Krkoška působil v letech 2009 až 2012 ve společnosti Interchemia Praha, odkud podle obžaloby úplatky směřovaly k lékařům. Měli přednostně předepisovat léky konkrétních farmaceutických společností. Celkem byly předány úplatky zhruba za dvanáct milionů korun. Původně bylo v kauze stíháno 200 lidí, z toho 151 lékařů. Krkoška podle obžaloby prostřednictvím podřízených zástupců předal přes 800 tisíc korun.

Krkoška je od roku 2016 zastupitelem Moravskoslezského kraje. V prvním funkčním období byl náměstkem pro regionální rozvoj a turistický ruch, ve stejné funkci zůstal i po volbách v roce 2020. Ve funkci hejtmana loni v červnu nahradil Iva Vondráka (zvolen za ANO).

Přečtěte celý článek