Soud prodloužil vazbu muži obviněnému za požár v Českém Švýcarsku. Je v ní od loňského května

před 1 měsíc 29

Ústecký krajský soud v úterý prodloužil vazbu muži obviněnému ze založení požáru v národním parku České Švýcarsko v létě 2022. Za obecné ohrožení a poškození cizí věci mu hrozí až 15 let vězení. Obhájce bývalého dobrovolného strážce národního parku Vít Pavko novinářům řekl, že jeho klient trvá na tom, že České Švýcarsko v roce 2022 nezapálil. Rozhodnutí o vazbě je pravomocné. Muž je ve vazbě od května loňského roku.

Ústí nad Labem 12:30 2. dubna 2024

Správa národního parku České Švýcarsko chce ponechat obnovu lesa po rozsáhlém požáru převážně na přírodě

Požár v Českém Švýcarsku vypukl předloni v noci na 24. července a byl nejrozsáhlejší v historii ČR | Zdroj: Hasičský záchranný sbor České republiky

Prodloužení vazby navrhl státní zástupce. „Soud akceptoval plně moje důvody,“ řekl žalobce Tomáš Skála. Soud vazbu muži prodloužil, protože má obavy z jeho případného útěku a také z toho, že by mohl znovu páchat trestnou činnost.

Soud vrátil případ požáru v Českém Švýcarsku státnímu zástupci. Musí přepočítat škodu

Číst článek

Podle Skály se obviněný vyjadřoval k dané věci, ale protože šlo o neveřejné zasedání, ponechal ho státní zástupce bez komentáře.

Obhájce Vít Pavko navrhl propuštění muže z vazby. Obviněný ví o těch důvodech vazby, ví, pro co je stíhán, a je srozuměn s tím, že vazba bude pokračovat,“ řekl advokát novinářům. Klient se vzdal práva stížnosti (proti prodloužení vazby), a to i za osoby blízké,“ uvedl.

Trestnou činnost zprvu obviněný podle dřívějšího vyjádření náměstkyně krajské státní zástupkyně Kateřiny Doušové částečně doznával, posléze však vždy prostřednictvím svého obhájce novinářům vzkazoval, že velký požár v národním parku nezpůsobil. Podle vyšetřovatelů zapálil muž následně v dubnu 2023 na Děčínsku rozhlednu nebo posedy.

Obnova Českého Švýcarska. Na spáleništi vzniká nejmladší přirozený les v Česku

Číst článek

K tomu se doznává, jedná se o nějaké zapálené krmelce a podobně,“ řekl v úterý Pavko. Podle vyšetřovatelů způsobil muž všemi svými činy škodu 350 milionů korun.

Dozorující státní zástupce pro něj v podané obžalobě navrhuje trest zhruba v polovině výše zmíněného rozmezí, tedy kolem 12 let a ochranné léčení v ústavní formě. Soud se snaží vycházet vstříc s tím, že hlavní líčení nařídí už na květen,“ uvedl Pavko.

Požár vypukl předloni v noci na 24. července a byl nejrozsáhlejší v historii ČR. Zasáhl plochu o velikosti přes 1000 hektarů. Likvidace byla velmi náročná. Vystřídalo se u ní 6000 hasičů a 400 kusů techniky.

Vrtulníky na hašení lesních požárů si musí najít sami hasiči. Po ohni v Hřensku chtějí výkonnější techniku

Číst článek

Do boje s požárem byli nasazeni profesionální i dobrovolní hasiči z celé republiky, velké množství techniky včetně vrtulníků s vaky s vodou a letadel, a to i ze zahraničí.

U hašení pomáhali i policisté, vojáci, záchranáři, samosprávy a dobrovolníci. Zhruba šest desítek hasičů utrpělo zranění, někteří skončili i v nemocnici. Museli se evakuovat obyvatelé několika obcí, v osadě Mezná shořely tři domy a další plameny poničily.

ČTK

Přečtěte celý článek