Soutěž Mladý zemědělec odstartovala v Čáslavi, zvítězil Jakub Nováček

před 1 měsíc 61

První semifinále soutěže Mladý zemědělec pro žáky a žákyně ze sedmých a osmých ročníků základních škol se konalo ve Střední zemědělské škole v Čáslavi ve Středočeském kraji. Soutěžilo se v teoretických i praktických disciplínách. O postup do celostátního finále usilovalo pětačtyřicet žáků z patnácti škol v kraji.

Soutěž Mladý zemědělec odstartovala v Čáslavi, zvítězil Jakub Nováček | Video: Deník Jiří Macek

V úvodní teoretické části přichystali pořadatelé pro soutěžící test s dvaceti otázkami týkajícími se zemědělství. Poté se všichni přesunuli ven na praktickou část, která zahrnovala dojení umělé krávy na čas a poznávání plodin. Dále soutěžící závodili v jízdě s kolečkem, na které si museli naložit dva balíky slámy, a také ve slalomové jízdě s traktorem pod dohledem instruktora.

Vítězem prvního semifinálového kola se stal Jakub Nováček ze Základní školy Čáslav. S minimálním odstupem skončila druhá Emily Galusová ze Základní a mateřské školy Nehvizdy.

Praktická část soutěže slibuje žákům pobavení a nezapomenutelné zážitky.

Soutěž Mladý zemědělec roku 2024 jde do dalšího kola

Třetí místo získala Eliška Veselá ze Základní školy Uhlířské Janovice. Čtvrté a páté místo obsadili se stejným počtem bodů Šimon Kubec a Tomáš Krtil. Jakub Nováček a Emily Galusová tak postoupili do celostátního finále.

Porota, která měla na starosti sčítání výsledků jednotlivých soutěží, se shodla, že je třeba ocenit i práci učitelů, kteří žákům předávají obsáhlé, a nejen pro obor zemědělství potřebné znalosti.

„Bodové rozdíly na prvních příčkách byly opravdu malé. Na čtvrtém a pátém místě dokonce měli soutěžící stejný počet bodů,“ podotkl Martin Rumler, šéfredaktor Deníku pro Prahu a střední Čechy a zároveň člen poroty.

O vítězi se rozhodne v červnu v Brně

Soutěžící čekají v rychlém sledu další postupová kola.

„V březnu a v dubnu se budou konat další semifinále. Vždy dva nejlepší pak pojedou na finále soutěže, které se uskuteční 12. června na Mendelově univerzitě v Brně. Finalisté do té doby vyzkoušejí některé z činností z oblasti zemědělství a vše natočí telefonem. Jejich medailonky pak porota vyhodnotí a rozhodne o celkovém vítězi soutěže. O všech akcích budou zveřejněny články v Denících,“ uvedla hlavní organizátorka soutěže Jana Švecová, která je zároveň vedoucí eventového oddělení Deníku.

Zdroj: DENÍKSoutěž Mladý zemědělec se koná pod záštitou Zemědělského svazu České republiky a Středočeského kraje.

„Český zemědělský svaz nejen podporuje zemědělce, ale míříme i na oblast vzdělávání. Naší iniciativou je i projekt Zemědělství žije, který na tuto soutěž a její účel motivovat mladé k dalšímu studiu zemědělství i krásně navazuje. Stali jsme se partnerem soutěže, podílíme se na organizaci a máme zástupce v porotě. Také jsme poskytli záštitu ve formě odborného dozoru a pro účel této soutěže vytvořili Učebnici pro mladé zemědělce,“ uvedla Alena Bečková, PR specialistka ze Zemědělského svazu ČR.

Zmíněná publikace byla vydána ve spolupráci s Mendelovou univerzitou a žáci ji mohou využít k samostudiu.

Ukázky moderní techniky i hudba

Doprovodný program soutěžního dne nabídl ukázky nejmodernější zemědělské techniky, robotů a ukázku práce s drony. V rámci programu vystoupilo i dechové kvarteto děvčat ze Základní umělecké školy Přelouč.

Své potěšení z celé akce vyjádřil ředitel hostitelské čáslavské střední školy Jaromír Horníček: „Pro nás je účast v této soutěži přínosná zejména tím, že naši školu zviditelní. Díky tomu, že žáci posledních ročníků základních škol na vlastní oči uvidí, jak to tu vypadá, se někteří možná pro zemědělství nadchnou a zvolí si jej pro své další studium,“ vysvětlil ředitel a dodal: „Že první semifinále vyhrál žák ze Základní školy Sadová v Čáslavi, mě nesmírně těší. Jakuba Nováčka znám a vím, že je pro náš obor nadšený odmalička,“ neskrýval své potěšení z vítěze.

Majitelka Ekofarmy Nelepeč Veronika Kropáčková.

Na rodinné ekofarmě dělají úspěšné produkty z mléka od českého strakatého skotu

Starosta Čáslavi Jaromír Strnad podotkl, že čáslavská zemědělka je pro město a jeho rozvoj důležitá. „Jsem rád, že tuto školu u nás ve městě máme. Je to jedna z nejlepších škol v oboru. Zemědělství je jedním z nejklíčovějších oborů a my

musíme pracovat na tom, aby naše země byla co nejvíce soběstačná. Současná doba ukazuje, že právě soběstačnost, a to nejenom v zemědělství a potravinářství, je nezbytná.“

Žáci se i díky této soutěži mohou lépe rozhodnout, zda se budou chtít tomuto důležitému odvětví věnovat.

Přečtěte celý článek