Španělský premiér Sánchez chce parlamentu navrhnout uznání palestinského státu

před 1 měsíc 45

foto Ilustrační foto - Španěly socialistický premiér Pedro Sánchez u voleb

Madrid - Španělský socialistický premiér Pedro Sánchez parlamentu do konce svého mandátu v roce 2027 navrhne, aby hlasoval pro uznání palestinského státu. Premiér to dnes oznámil na akci své Španělské socialistické dělnické strany v Bilbau, uvedla agentura AFP.

"V tomto volebním období navrhnu parlamentu uznání Palestinského státu Španělskem," prohlásil Sánchez. "Neučiníme tak jen z morálního přesvědčení, protože to je správná věc, ale také proto, že je to jediný způsob, jak mohou vedle sebe v míru a bezpečí koexistovat dva státy, Izrael a Palestina," řekl dále šéf španělské vlády.

Sánchez, který byl premiérem znovuzvolen loni v listopadu, už dříve vyjádřil přání uznat palestinský stát, ale dosud nezmiňoval, kdy k tomu chce podniknout konkrétní kroky.

V Evropské unii patří Španělsko mezi nejkritičtější hlasy vůči Izraeli, který rozpoutal rozsáhlou ofenzivu proti islamistickému hnutí Hamás v Pásmu Gazy v reakci na krvavý útok teroristů na Izrael ze 7. října. Postoj Madridu vyvolal diplomatické napětí mezi Izraelem a Španělskem. Izrael v listopadu dočasně stáhl svou velvyslankyni ze Španělska, aby tak protestoval proti údajně "skandálním" vyjádřením.

Sánchez podle agentury AP řekl, že jeho postoj ke konfliktu v Pásmu Gazy je podobný tomu, jak jeho země podporuje Ukrajinu po ruské invazi. Zdůraznil, že Španělsko požaduje respektování mezinárodního práva ze strany Ruska i Izraele, ukončení násilí, uznání dvou států a dodávky humanitární pomoci do Pásma Gazy.

Sánchez se přidal k řadě dalších evropských lídrů a vládních činitelů, kteří se vyslovili pro takzvané dvoustátní řešení. Francouzský prezident Emmanuel Macron minulý měsíc řekl, že ani pro Francii není "tabu" uznat palestinský stát. Britský ministr zahraničí David Cameron řekl, že Spojené království by mohlo palestinský stát oficiálně uznat po příměří mezi Izraelem a Hamásem.

Radikálové z Hamásu v říjnu při vpádu na území Izraele povraždili na 1200 lidí a odvlekli zhruba 250 rukojmí. Při následných operacích izraelské armády v Pásmu Gazy bylo zabito téměř 31.000 Palestinců, tvrdí místní ministerstvo zdravotnictví ovládané Hamásem, které v bilanci nerozlišuje mez bojovníky a civilisty.

Přečtěte celý článek