Speciální příspěvky pro důchodce. Vyjdou dráž než mimořádná valorizace. Kdy je začnete kasírovat?

před 2 měsíce 55

Málo se to ví, ovšem poměrně nedávno došlo k uzákonění nových speciálních příspěvků k důchodu. Ty by mohly být již brzy vypláceny, a to v případě, že by v České republice opět výraznějším způsobem stoupla inflace.

Peníze na přilepšenou

Aktuálně to tak sice příliš nevypadá, ovšem podle některých ekonomů nemáme nad zdražováním ani zdaleka vyhráno, a ještě se s ním budeme v blízké době potýkat. Momentálně tu máme něco jako pauzu, která se však může velmi rychle zvrtnout.

Pokud by inflace stoupla na 5 %, což po předchozích zkušenostech nelze považovat za nic moc výjimečného, potom se aktivizuje právě tento příspěvek. Vyplácená suma k důchodu bude sestávat ze zásluhové a fixní části. Jakmile začne být vyplácena, bude tak činěno do konce daného roku. Na začátku dalšího roku by se měla inflace promítnout do řádné valorizace.

Tento mechanismus nahradil systém takzvaných mimořádných valorizací. Původně bylo zamýšleno, že by přinesl značné úspory do státního rozpočtu, ovšem to se podle všeho nestalo. Ačkoliv je velmi složité simulovat konkrétní případy kvůli řadě proměnných, dá se říct, že pro státní kasu bude tento příspěvek výhodnější pouze v prvním roce. V těch dalších už na tom budou oproti mimořádné valorizaci lépe důchodci.

Aby to nedopadlo jako posledně

Na druhou stranu je pravda, že tyto příspěvky k důchodu by měly být více zaměřeny na ty, jejichž penze jsou nižší. To je určitá výhoda oproti mimořádné valorizaci, jelikož ta zvyšovala procentní výměru penze. Neustále se tak více navyšovaly vyšší důchody.

Čtěte také: Zlaté časy důchodců v Česku skončily. Stát si na ně jde pořádně posvítit. Tohle nebude hezké

Bohužel tu ale máme precedent z loňského roku, kdy se ukázalo, že stát by měl důchodcům zvýšit penze výraznějším způsobem, a to právě v důsledku vysoké inflace. Na poslední chvíli před tím cuknul a všechno změnil. Je otázkou, zda něco takového nevyvede znovu.

Foto: Shutterstock

Přečtěte celý článek